Catedrala Notre Dame niciodata nu va mai fi cum era

507

Planurile de a înlocui atmosfera gotică a Catedralei Notre Dame din Paris (Franța) cu artă modernă stârnesc controverse.

Programată să se redeschidă în 2024, la cinci ani după ce un incendiu a devastat o mare parte din acoperișul și turnul catedralei, “noua” Notre Dame va fi prezentată săptămâna viitoare.

În interior, pe pereți vor fi proiectate citate din Biblie în diferite limbi, iar în locul vechilor confesionale din secolul al XIX-lea vor fi amplasate instalații artistice.

Scaunele tradiționale din paie au fost înlocuite cu bănci mai confortabile. Și în loc de lumini aruncate de pe tavane, lumini mai blânde pentru a da o senzație de intimitate celor 2.400 de slujbe și 150 de concerte care au loc anual.

O altă schimbare semnificativă va avea loc la intrări, care se vor face printr-o ușă centrală mare, în locul intrărilor laterale.

Altarul va rămâne la locul lui, dar alte elemente, cum ar fi tabernacolul și baptisteriul, au fost rearanjate. Iar majoritatea confesionalelor vor fi mutate la primul etaj.

Revista britanică Spectator a avertizat cu privire la un “Disneyland corect din punct de vedere politic”, care ar fi plin de “spații emoționale” și “trasee de descoperire” cosmopolite. Acuzație negată de părintele Gilles Drouin, responsabil de renovare. “Catedrala a fost întotdeauna deschisă artei încă din perioada contemporană”, a asigurat el pentru agenția AFP.

Catedrala Notre-Dame datează din secolul al XII-lea și a fost adaptată în mare măsură la sfârșitul anilor 1800 de către arhitectul Viollet-le-Duc, deși și-a păstrat stilul gotic.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.