Videografie vs. Cinematografie: Care sunt diferențele?

633

Videografia și cinematografia sunt ambele metode de realizare a filmelor, dar au propriile abordări unice. Iată prin ce se deosebesc!

La prima vedere, nu există prea multe elemente care să diferențieze videografia de cinematografie. Ambele se concentrează pe capturarea momentelor și transformarea lor în povești estetice. Așadar, este ușor să privești un videoclip și să nu-ți dai seama dacă a fost realizat de un videograf sau de un operator de film.

Ce este videografia?

Procesul de realizare a unui videoclip, de la creație până la produsul final, este cunoscut sub numele de videografie. Din punct de vedere tehnic, procesul constă în captarea imaginilor în mișcare sau a videoclipurilor pe suporturi electronice, cum ar fi Blu-ray, hard disk, bandă, DVD și așa mai departe.

Cu toate acestea, simpla obținere a imaginilor nu este suficientă. Un videograf trebuie să filmeze și să editeze videoclipul, astfel încât acesta să producă anumite emoții pentru public. Acest lucru înseamnă utilizarea de efecte vizuale, controlul luminii sau adăugarea unei coloane sonore, printre multe altele.

Ce este cinematografia?

Arta (sau știința) de a înregistra chimic lumina pe film sau electronic pe o imagine se numește cinematografie. Deși nu pare prea complicat, un operator de film trebuie să se gândească și să decidă cu privire la toate elementele vizuale de pe ecran.

Mișcarea camerei, unghiurile de filmare, obiectivul camerei, zoom-ul, expunerea, iluminarea sau încadrarea trebuie să se potrivească cu narațiunea vizuală.

Care este diferența dintre Cinematografie și Videografie?

Diferențele dintre cinematografie și videografie nu sunt gravate în piatră, iar activitatea lor se suprapune uneori.

În general, un videograf înregistrează evenimente, în timp ce un operator de film este implicat în realizarea unui film, a unui serial TV sau a unei producții comerciale. Cu toate acestea, există mai multe diferențe care vă vor ajuta să faceți diferența între un videograf și un operator de film.

Videograf vs. Cinematograf: Tipul de muncă

Cinematografii au opțiuni nelimitate. Deoarece lucrează în industria de storytelling, pot lucra la tot felul de proiecte, cum ar fi filme, seriale TV, documentare și așa mai departe. Munca lor este făcută pentru a distra publicul, așa că se concentrează să o facă captivantă și palpitantă.

Opțiunile videografilor sunt mai limitate. Aceștia pot fi angajați pentru a filma conferințe, recepții de nuntă, evenimente corporative sau universitare, pentru a face o prezentare de produse sau idei etc.

Din acest motiv, durata proiectelor lor variază și ea. Un director de imagine poate amâna filmarea unui film în caz de vreme rea. Dar un videograf nu poate cere oamenilor să se căsătorească altă dată pentru că plouă.

În plus, un director de imagine poate lucra la același proiect timp de câteva luni sau chiar ani, în timp ce proiectele unui videograf au nevoie, de obicei, de mai puțin timp pentru a fi finalizate.

Videografie vs. Cinematografie: Creativitate

Cinematografii sunt, de obicei, oameni foarte creativi, iar meseria lor le permite să își pună în valoare ideile artistice. De asemenea, ei au avantajul de a fi implicați în fiecare parte a proiectului.

Dacă sunt angajați pentru un film, ei vor asista la repetiții și vor fi foarte atenți la interacțiunea actorilor. Dacă unul dintre ei face un gest important, cineastul se va gândi cum să îl sublinieze cu ajutorul luminilor și al mișcărilor de cameră.

Deși videografii ar putea fi la fel de creativi ca și cinematografii, le este mai dificil să își etaleze ideile creative. Munca lor este de a surprinde cele mai importante momente ale unui eveniment. Dacă sunt angajați pentru un eveniment corporatist, nu vor participa la pregătirea prezentării și nici nu vor controla luminile din locație în timpul discursului.

Videografie vs. Cinematografie: Dimensiunea echipei

Videografii vor avea o echipă mică sau, uneori, vor lucra chiar ca o armată de un singur om, în funcție de cât de mare este proiectul. Atunci când lucrează în cadrul unei echipe, fiecare membru își va ajusta propriile lumini, unghiuri de filmare, focalizare și așa mai departe. În general, un videograf nu îi va ghida pe ceilalți membri ai echipei.

Cinematografii lucrează cu echipe mari și ei vor fi cei care vor da indicații celorlalți membri ai echipei. Întrucât sunt responsabili de mișcarea camerei sau de lumini, aceștia îi vor instrui pe ceilalți lucrători să le ajusteze, astfel încât să obțină cea mai bună imagine.

Diferențele nu sunt atât de evidente

Încercarea de a stabili diferențe clare între cinematografie și videografie este un pic de eschivare. Așadar, dacă nu vă puteți decide între aceste două cariere, nu trebuie să vă faceți griji.

Atâta timp cât sunteți dispus să investiți timp și să vă îmbunătățiți constant abilitățile, puteți lucra atât ca videograf, cât și ca operator de film.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.