Clădirile cele mai impresionante din punct de vedere arhitectural în 2020

1,643

Anul trecut la capitolul arhitectură a fost umplut cu repere, de la finalizarea celei mai înalte clădiri din Africa la deschiderea primului restaurant subacvatic din Europa. Am urmarit, de asemenea, în groază catedrala Notre Dame fiind în flăcări. Dar la începutul noului deceniu, pare potrivit să privim înainte la structurile stabilite care modelează orașele lumii cu arhitectura lor superbă. De la muzee și zgârie-nori, la un hotel cu o gaură în ea, acestea sunt cele mai anticipate clădiri pentru 2020.

1: Vancouver House, Vancouver, Canada

Răsucită de la bază in formă triunghiulară, la un vârf dreptunghiular, Vancouver House pare să sfideze legile de inginerie atunci când este văzut de la distanță. Este exact genul de excentricitate la care am ajuns să ne așteptăm de la Bjarke Ingels, arhitectul danez care a construit recent o pârtie de schi deasupra unei centrale electrice din Copenhaga. Dar este, de asemenea, un răspuns inteligent la diverse restricții și reglementări care limitează dimensiunea centurii turnului în centrul orașului Vancouver.
Fațada pixelată, de asemenea, caracteristică a muncii lui Ingels, ajută la crearea de balcoane adânc stabilite pentru rezidenți din turnul de 150 m inaltime.

2: Nanjing Zendai Himalayas Center, Nanjing, China

Luând inspirație din picturi chinezesti tradiționale “Shanshui ” (literalmente “munte și apă “), creațiile lui Ma Yansong combină natura cu mediul construit. Acest nou proiect de dezvoltare intins pe o suprafata de 9 hectare în orașul istoric Nanjing este cu siguranță cea mai ambițioasă realizare a arhitectului, conceptul “Shanshui City ” până în prezent. Aripioarele neregulate albe dau turnuri complexe avand apariția de munți de gheață, la nivelul solului, șase loturi separate sunt conectate prin intermediul punților pe care oamenii se pot deplasa de la o cladire la cealalta.

3: Powerhouse Telemark, Porsgrunn, Norway

Situat pe malurile râului Porsgrunn din Norvegia, cel mai recent proiect de “energie verde”, Powerhouse Telemark, a fost conceput pentru a “stabili un nou standard pentru construcția clădirilor de mâine.”
Totul despre structura elegantă, care este aproape în întregime acoperită în celule fotovoltaice, are amprenta de carbon în minte, de la o formă de diamant care maximizează energia solară pe care o capturează, la utilizarea materialelor reciclate de la proiecte de demolare locale.

4: Opus, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Opus, care a fost propus pentru prima dată de arhitecta Britanica-Irakiana Zaha Hadid în 2007, ia forma unui cub cu fronturi de sticlă perforată cu o gaură asimetrică care pare să se umflă la cusături. Cu toate acestea, o inspecție mai atentă arată că clădirea este formată din două turnuri separate alăturate de un atrium cu patru etaje la baza sa. Structura va găzdui un hotel de tip boutique cu interioare, de asemenea, proiectate de Hadid precum și spațiu de birouri și restaurante. În ciuda faptului că este situat la doar un kilometru distanta de inaltul turn Burj Khalifa, Opus va fi cladirea ce va capta atentia tuturor pana la urma.

5: 1000 Copaci, Shanghai, China

Designerul britanic Thomas Heatherwick nu a avut niciodată lipsă de ambiție. Și acum viziunea sa aparent exagerată a unui munte urban acoperit de copaci a devenit realitate. Proiectul amplasat pe o suprafata de 297289 metrii pătrati ocupă o întindere uriașă de-a lungul raului Riverside din Shanghai. Coloanele structurale apar din masa structurii pentru a deține unele dintre plantele și verdeață, aluzie la numele proiectului, 1000 copaci.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.