Doar șapte țări din întreaga lume se bucură de o calitate a aerului sigură

546

Poluarea aerului este considerată de oamenii de știință o “catastrofă globală pentru sănătate”, peste 120 de țări urmând să depășească nivelurile de siguranță ale PM2,5 (particule fine) în 2023. Un raport recent al firmei elvețiene IQAir, specializată în tehnologii privind calitatea aerului, dezvăluie că doar șapte națiuni se anticipează că vor atinge niveluri sigure de poluare a aerului în același an. Raportul privind calitatea aerului la nivel mondial, dezvăluit în această săptămână, se bazează pe datele provenite de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni.

În mod alarmant, 124 dintre aceste regiuni au depășit nivelurile de siguranță pentru PM2,5, așa cum a fost stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceste particule minuscule, care măsoară mai puțin de 2,5 microni în diametru, prezintă riscuri grave pentru sănătate, deoarece se pot infiltra adânc în plămâni și chiar pătrunde în fluxul sanguin. Printre efectele lor dăunătoare se numără bolile cardiace și pulmonare, hipertensiunea arterială, riscuri sporite de astm, vulnerabilitate crescută la depresie și anxietate și mortalitate prematură.

Prevalența poluării cu PM2,5 care depășește pragurile de siguranță în 124 de țări subliniază necesitatea urgentă de a depune eforturi concertate la nivel mondial pentru a combate poluarea atmosferică și a proteja sănătatea publică.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.