Mormânt excepțional de bine conservat din timpul dinastiei Ming, descoperit în provincia Shanxi, China

623

Arheologii de la Institutul de Relicve Culturale și Arheologie din Shanxi au descoperit recent un mormânt impresionant din timpul dinastiei Ming (1368-1644) în orașul Xinzhou, situat în provincia Shanxi din nordul Chinei.

Această descoperire remarcabilă s-a desfășurat ca parte a unui efort de colaborare între institut și departamentele locale de relicve culturale și arheologie din Xinzhou, stimulat de un proiect de realiniere a unei autostrăzi naționale. Situl săpăturilor, situat în districtul Xinfu din oraș, a dat la iveală relicve de o profundă semnificație istorică.

În mod remarcabil, în ciuda trecerii a peste patru secole, mormântul rămâne o mărturie a măiestriei durabile a epocii sale. În incinta sa se află un mobilier funerar elaborat și un sicriu de lemn remarcabil de intact, care sfidează ravagiile timpului. O astfel de conservare impecabilă a artefactelor din lemn este o raritate în Shanxi, ceea ce sporește semnificația acestei descoperiri.

Aprofundând săpăturile, arheologii au descoperit rămășițe care datează din perioada Longshan (2900-2100 î.Hr.) și din perioada statelor beligerante (475-221 î.Hr.), alături de 66 de morminte care acoperă diferite dinastii, inclusiv dinastiile Han, Tang, Jin, Yuan și Ming-Qing. Printre acestea, pe terasa vestică a satului Hexitou din districtul Xinfu a apărut un mormânt din Dinastia Ming în perfectă stare de conservare, cu o dispunere care cuprinde un pasaj înclinat de 17 metri lungime, o cameră funerară centrală și o cameră mai mică în spate, întinzându-se pe o lungime totală de 25,3 metri.

Un spectacol impresionant i-a întâmpinat pe cercetători atunci când au dezvăluit intrarea sigilată a mormântului, împodobită cu o poartă de piatră și cu ușile duble impunătoare, sculptate meticulos pentru a imita structuri din lemn. Motive de dragoni împodobeau acoperișul, în timp ce modele florale complex sculptate împodobeau lespezile de piatră din jur, emanând un sentiment de grandoare.

În interiorul camerei funerare principale se aflau două sicrie din lemn decorate în mod rafinat, alături de nișe care adăposteau borcane de porțelan cu diverse cereale, lichide și uleiuri. În special, sicriul interior purta reprezentări vibrante de flori, ierburi și păuni, impecabil conservate de-a lungul secolelor. Între timp, sicriul exterior prezenta modele complexe de aur pe un fundal cafeniu, evocând un sentiment de splendoare regală.

Camera mai mică, între timp, se mândrea cu o serie de mobilier din lemn, inclusiv altare, mese, scaune și o multitudine de obiecte de sacrificiu, oferind o imagine a opulenței epocii.

Inscripții intrigante au sugerat și mai mult identitățile și statutele celor decedați. Un epitaf scris cu litere de sigiliu sugera un neam nobil, purtând titlul “Epitaful prințului din Ming Ru Hou’an”, în timp ce o altă inscripție scrisă cu litere obișnuite vorbea despre faptul că a servit curtea regală în calitate de oficial al palatului, aruncând lumină asupra ocupantului mormântului.

Obiectele funerare din lemn și obiectele de sacrificiu bine conservate din acest mormânt marchează o descoperire rară și neprețuită, nu doar în orașul Xinzhou, ci în întreaga provincie, subliniind importanța sa în deslușirea misterelor bogatei tapiserii istorice a Chinei.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.