Consumul de cafea reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului intestinal

359

Noile cercetări sugerează că consumul de cafea poate scădea semnificativ riscul de reapariție a tumorilor canceroase la nivelul intestinelor.

Un studiu observațional recent efectuat în Olanda, la care au participat 1.719 persoane cu cancer colorectal, a dezvăluit rezultate promițătoare. S-a constatat că cei care au consumat cel puțin două cești de cafea pe zi aveau o probabilitate redusă de recidivă a cancerului. Mai mult, chiar și un consum moderat de cafea s-a corelat cu șanse mai mici de mortalitate timpurie, cu excepția pacienților aflați în cele mai avansate stadii ale cancerului intestinal, care au fost excluși din analiză.

Recidiva cancerului intestinal afectează până la 30 la sută dintre pacienți după tratament. Dacă vor fi confirmate de studii mai ample, aceste constatări ar putea poziționa cafeaua ca o terapie complementară benefică pentru anumiți pacienți cu cancer.

În comparație cu pacienții cu cancer colorectal care consumau mai puțin de două cești de cafea pe zi, cei care consumau cel puțin cinci cești au prezentat o scădere de 32% a riscului de recidivă pe o perioadă de aproximativ șase ani. În plus, a existat o corelație observabilă între consumul de cafea și mortalitatea generală în această perioadă. Cercetătorii, conduși de oamenii de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda, au observat cea mai mare reducere a mortalității din toate cauzele în rândul celor care consumau între trei și cinci cești de cafea zilnic, atingând un vârf de aproximativ 29% în comparație cu cei cu un consum mai mic de cafea. Cu toate acestea, acest beneficiu părea să se diminueze dincolo de cinci cești pe zi.

Aceste constatări sugerează o relație nuanțată între consumul de cafea și rezultatele cancerului, subliniind importanța moderației. Studiul marchează una dintre primele încercări de a examina impactul cafelei asupra ratelor de recidivă a cancerului intestinal, extinzându-se dincolo de simplele măsurători de supraviețuire.

În timp ce cercetările anterioare au dat rezultate mixte în ceea ce privește efectul cafelei asupra recidivei cancerului, domeniul de aplicare mai larg al acestui studiu aruncă o nouă lumină asupra acestui subiect. Cu toate acestea, mecanismele specifice care stau la baza potențialelor beneficii ale cafelei rămân neclare, deși proprietățile sale antioxidante și impactul asupra căilor metabolice sunt factori plauzibili.

În ciuda naturii observaționale a majorității studiilor pe această temă, constatările consecvente în diferite regiuni indică valoarea terapeutică potențială a consumului de cafea. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a elucida mecanismele sale precise și pentru a elabora orientări bazate pe dovezi pentru pacienții cu cancer colorectal.

În concluzie, în timp ce cauzalitatea nu poate fi dedusă din datele observaționale, studiul olandez subliniază necesitatea unor studii de intervenție viitoare pentru a valida aceste constatări și pentru a informa practica clinică.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.