Plante de interior care purifică aerul

1,653

Potrivit mai multor cercetări, unele efectuate chiar de oamenii de știință de la NASA, plantele de interior eliberează oxigen și reglează nivelul umidității aerului, filtrează poluanții și dioxidul de carbon și elimină aproape 90% din toxinele din aer.

Toate plantele de interior purifică aerul prin procesul lor normal de fotosinteză însă unele sunt mult mai benefice decât altele în absorbția toxinelor nocive de uz casnic precum xilenul, benzenul, stirenul, toluenul, tricloretilena, formaldehidele. Acestea sunt substanțe cancerigene care se găsesc în fiecare casă, în mochete, în tapițerie, în materiale de construcții sintetice, în produsele de curățat, în fumul de țigară, pesticide, șervețele, etc.

Atunci când calitatea aerului din casă este scăzută apar efecte negative asupra organismului precum alergii, dureri de cap, piele deshidratată, stare de somnolență, iritații ale ochilor, gâtului și nasului etc. Plantele pot scădea chiar riscul de cancer, astm, alergii, tulburări autoimune și alte boli. În plus, un studiu a arătat că un mediu în care există plante poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Iată câteva plante de interior care pot îmbunătăți calitatea aerului din apartamentul sau casa dvs.:

Feriga Boston (Nephrolepis Exaltata Bostoniensis)
Feriga se află pe lista NASA a celor mai eficiente plante în ceea ce privește purificarea aerului. Are abilitatea de a absorbi compuși precum formaldehida, microfibre din plastic sau fumul de țigară și este un adevărat filtru împotriva prafului și a radiațiilor. Nu uitați că feriga este o plantă toxică pentru animalele de companie.

Crinul păcii (Spathiphyllum)
Este cunoscută pentru abilitatea sa de a elimina monoxidul de carbon, formaldehida, benzenul, tricloretilena, xilenul și acetona. În plus, are și rol de „dezumidificator” în încăperile în care umiditatea atmosferică este prea ridicată și elimină sporii de mucegai, fiind indicată pentru băi și bucătării. Mai mult, aduce o stare de bine și te ferește de razele emise de aparatele elctrocasnice. Poate fi amplasată chiar și în dormitor. 

Aloe vera
Pe lângă faptul că aloe vera are numeroase beneficii pentru sănătate, această plantă absoarbe compușii chimici din vopsele și din produsele de curățenie.

Gerbera
Potrivit NASA, gerbera este cea mai eficientă plantă când vine vorba de eliminarea benzenului din aer. Este cunoscută pentru abilitatea sa de a absorbi compușii chimici din aer și de a elimina oxigen pe timp de noapte, fiind folositoare pentru cei care suferă de apnee în somn.

Smochin plângător (Ficus benjamina)
Smochinul plângător poate filtra în mod eficient poluanții emanați de obicei de covoare și mobilă, printre care se numără benzenul, tricloretilena și formaldehida. 

Azalea
Pe lângă faptul că este o floare frumoasă care va aduce puțină culoare casei, poate îmbunătăți calitatea aerului prin faptul că absoarbe foarte bine mirosurile şi substanţele toxice degajate de detergenţi. Nu uitați că florile acestei plante conțin toxine și provoacă iritații ale gâtului și greață în cazul înghițirii lor, deci nu sunt indicate în casele unde se află copii mici.

Palmierul Areca
Este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune plante pentru purificarea aerului, având capacitatea de a absorbi substanțe toxice din încăperi, precum xilenul și toluenul.

Voalul miresei sau Planta Păianjen (Chlorophytum Comosum)
O singură plantă acoperă filtrarea unei încăperi de 200 mp și elimină monoxidul de carbon în proporție de 95%. 

Iedera englezească
Este benefică pentru persoanele care suferă de astm și alergii. Pe lângă faptul că elimină compușii chimici din aer, 60% din sporii de mucegai din cameră dispar în doar 6 ore de la momentul aducerii acestei plante în casă.

Palmierul doamnei (Rhapis excelsa)
Este demonstrat faptul că Palmierul doamnei elimină majoritatea poluanților atmosferici.

Cactușii & busuiocul
Elimină bacteriile, reduc radiațiile și absorb dioxidul de carbon. Un loc bun pentru aceste plante este în dormitor sau în apropierea electronicelor.

Persoanele alergice la polen pot avea probleme în prezenţa unor plante precum palmierul, feriga sau orhideea!

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.