Consumul de mese bogate în grăsimi înainte de o intervenție chirurgicală ar putea diminua memoria

1,148

Pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicală, senzația de ceață la trezirea din anestezie este o experiență familiară. Cu toate acestea, pentru unii, această ceață mentală nu se risipește rapid – în schimb, se poate manifesta ca un declin semnificativ al funcției cognitive care durează săptămâni sau luni după operație.

Un studiu recent pe animale sugerează că consumul de alimente grase în zilele premergătoare operației ar putea exacerba procesele inflamatorii asociate cu acest declin cognitiv, putând prelungi dificultățile de memorie care, la om, ar putea crește riscul de demență.

Cercetări anterioare la om au stabilit că alimentele grase pot accelera singure declinul cognitiv, legat în mod obișnuit de îmbătrânire, prin declanșarea inflamației. Chiar și răsfățurile ocazionale cu bunătăți dulci sau grase pot avea un impact asupra funcției cerebrale, după cum au demonstrat alte studii pe animale.

În acest ultim studiu realizat de o echipă de la Universitatea de Stat din Ohio, șobolanii hrăniți cu diete bogate în grăsimi timp de doar trei zile înainte de operație au prezentat semne persistente de deficit de memorie care au durat până la două săptămâni. În același timp, aceștia au prezentat o creștere a inflamației cerebrale care a persistat timp de trei săptămâni.

“Aceste constatări sugerează că aceste insulte multiple au un efect cumulativ”, explică Ruth Barrientos, cercetător în neuroștiințe comportamentale la Ohio State University. “În timp ce dieta bogată în grăsimi singură poate crește marginal inflamația creierului, adăugarea intervențiilor chirurgicale, care au loc în succesiune apropiată, provoacă un răspuns sinergic care poate precipita problemele de memorie pe termen mai lung”.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au administrat o dietă bogată în grăsimi atât șobolanilor tineri, cât și celor bătrâni, timp de trei zile, înainte de a-i supune unei proceduri chirurgicale asemănătoare unei operații abdominale exploratorii. Grupurile de control au fost supuse anesteziei, dar nu au suferit nicio intervenție chirurgicală. Două săptămâni mai târziu, toate animalele au fost supuse unor teste de memorie.

S-au observat deficiențe de memorie atât la șobolanii tineri, cât și la cei mai bătrâni, hrăniți cu diete bogate în grăsimi, care au persistat timp de cel puțin două săptămâni după operație – o durată mai lungă decât cea observată anterior la rozătoarele expuse la diete nesănătoase timp de doar trei zile, și nu săptămâni.

Este important de remarcat faptul că aceste efecte nu au avut legătură cu anestezia, așa cum au demonstrat deficitele de memorie similare la alte animale hrănite cu diete grase, dar scutite de anestezie sau operație.

Sunt necesare investigații suplimentare pentru a stabili durata acestor efecte cognitive și modul în care analgezicele opioide postoperatorii, cum ar fi morfina, le-ar putea exacerba.

Ca o notă pozitivă, cercetătorii au descoperit că o lună de suplimente de acizi grași omega-3 DHA a atenuat răspunsul inflamator post-operator, prevenind problemele de memorie asociate atât la șobolanii tineri, cât și la cei mai în vârstă.

“DHA s-a dovedit a fi foarte eficient în prevenirea acestor schimbări”, notează Barrientos. “Acest lucru sugerează că ar putea servi ca un potențial pretratament, în special pentru persoanele conștiente de iminența unei intervenții chirurgicale și care urmează o dietă nesănătoasă.”

Cu toate acestea, extrapolarea rezultatelor acestor studii pe animale la oameni, în special la pacienții obezi care au suferit o intervenție chirurgicală, necesită prudență. În plus, utilizarea de șobolani masculi în cadrul studiului contrastează cu cercetările care indică răspunsuri specifice sexului la anestezicele generale utilizate în chirurgie.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.