Epava de la Pompei dezvăluie un sit antic roman înghețat în timp

539

Sub straturile de cenușă și de resturi rezultate în urma erupției devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., arheologii au descoperit o descoperire remarcabilă: un șantier de construcție extraordinar de bine conservat, ascuns în ruinele unei case romane antice.

Situată în Regiunea IX din Pompei, o zonă neexplorată până acum, săpăturile au dezvăluit un instantaneu al tehnicilor de construcție romane antice înghețate în timp. Șantierul include o serie de unelte, țigle imaculate, cărămizi vulcanice și grămezi de var folosit în betonul roman antic.

Deși aparent banală, această descoperire oferă o perspectivă neprețuită asupra metodelor arhitecturale folosite de vechii romani, aruncând lumină asupra secretelor din spatele structurilor durabile care se află și astăzi în picioare. Massimo Osanna, directorul general al muzeelor din Italia, remarcă importanța acestor descoperiri în avansarea înțelegerii noastre asupra peisajului urban antic al Pompeiului.

Eforturile de excavare din Regiunea IX au fost inițiate ca răspuns la nevoia de stabilizare a materialului eruptiv care amenința siturile de excavare. Acest efort în curs de desfășurare, care face parte din Marele Proiect Pompei, a scos la iveală o multitudine de informații vitale pentru deslușirea misterelor acestui oraș antic.
Păstrarea Pompeiului, deși născută în urma unui eveniment catastrofal, a oferit istoricilor și oamenilor de știință o fereastră unică spre trecut. Munca minuțioasă de excavare a dezvăluit treptat complexitatea vieții de zi cu zi, oferind o privire de ansamblu asupra activităților locuitorilor orașului.

Șantierul de construcție, descoperit în interiorul unei case identificate anterior ca aparținând unui brutar, dezvăluie o planificare și o execuție meticuloasă. Uneltele găsite în cadrul șantierului, inclusiv plombe și sape, oferă dovezi tangibile ale procesului de construcție. În mod remarcabil, descoperirea se aliniază cu dezvăluirile recente privind metoda de amestecare a betonului roman, punând la îndoială ipotezele anterioare.

Analizând materialele și tehnicile folosite în sit, arheologii confirmă utilizarea varului viu în faza de construcție, o practică care a revoluționat procesele de construcție și care ar putea avea relevanță pentru practicile moderne de inginerie.

Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic din Pompei, subliniază importanța cunoștințelor de la Pompei în ceea ce privește abilitățile tehnologice ale Imperiului Roman. Redescoperirea tehnicilor de construcție antice nu numai că ne îmbogățește înțelegerea istorică, dar oferă, de asemenea, lecții valoroase pentru provocările inginerești contemporane, prezentând moștenirea durabilă a cunoștințelor pierdute de la Pompei.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.