O tăbliță veche de 3.300 de ani descoperită la Büklükale dezvăluie invazia devastatoare a patru orașe de către Imperiul Hitit

835

Arheologii care lucrează în Büklükale, la aproximativ 100 km de capitala Turciei, Ankara, au făcut o descoperire importantă: o tăbliță de lut veche de 3.300 de ani, remarcabil de bine conservată, care descrie o invazie catastrofală a Imperiului Hitit. Această descoperire aruncă o nouă lumină asupra conflictelor antice și a practicilor religioase ale vremii.

Tableta, descoperită în mai 2023 de Kimiyoshi Matsumura de la Institutul Japonez de Arheologie Anatoliană, oferă informații valoroase despre o perioadă tumultoasă a istoriei hitite. Scrisă atât în limba hitită, cât și în limba hurriană, tăblița relatează o invazie devastatoare în timpul unei perioade de lupte civile hitite, care probabil avea ca scop susținerea facțiunilor rivale din cadrul imperiului.

Büklükale, cunoscut anterior pentru tăblițele de lut fragmentate, a dat acum la iveală acest artefact intact, oferind o înțelegere mai clară a semnificației istorice a sitului. Orașul, despre care se crede că este o așezare de o singură perioadă a Imperiului Hitit, se întinde pe aproximativ 500 de metri în diametru, după cum reiese din tipologia și distribuția resturilor de ceramică.

Potrivit lui Matsumura, tăblița dezvăluie un ritual religios efectuat de regele hitit, indicând, probabil, prezența sa la Büklükale în timpul evenimentului înregistrat. Inscripția tăbliței, descifrată de Mark Weeden de la University College din Londra, relatează starea de suferință a patru orașe, inclusiv a capitalei Hattusa, urmată de o rugăciune în limba huriră prin care se cere intervenția divină pentru victorie.

Rugăciunea, adresată lui Teššob, zeul furtunii venerat atât în cultura hitită, cât și în cea hurriană, pune accentul pe comunicarea divină și solicită îndrumare în timpul conflictului. În ciuda eforturilor depuse în prezent de experți pentru a descifra pe deplin textul hurrian, tăblița oferă o perspectivă neprețuită asupra practicilor religioase antice și a tulburărilor politice.

Contrar presupunerilor inițiale, invazia descrisă pe tăbliță precede cu aproximativ două secole prăbușirea ulterioară a Imperiului hitit. Datând din timpul domniei regelui hitit Tudhaliya al II-lea, în jurul anilor 1380-1370 î.Hr., tăblița prezintă o perioadă de conflicte interne și amenințări externe, care a dus la distrugerea temporară a numeroase orașe din cadrul imperiului.

Deși descoperirea tăbliței evidențiază o perioadă specifică de conflict din istoria hitită, aceasta subliniază provocările de durată cu care se confruntă imperiul, inclusiv tulburările civile și presiunile externe. Războiul civil hitit, cunoscut pentru că a destabilizat imperiul în ultimii săi ani, apare ca o temă recurentă care își are rădăcinile în tensiuni politice de lungă durată.

În concluzie, descoperirea acestei tăblițe antice în Büklükale ne îmbogățește înțelegerea complexității Imperiului Hitit, oferind o privire asupra trecutului său turbulent, caracterizat de devoțiune religioasă, intrigi politice și tulburări militare.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.