Cercetătorii au descoperit tehnici sofisticate de construire a uneltelor de către oamenii Neanderthal

349

Cercetări recente au scos la iveală un aspect surprinzător al culturii neanderthaliene, sugerând că aceștia erau mai sofisticați decât se credea până acum în ceea ce privește confecționarea de unelte. Oamenii de știință au descoperit cele mai vechi rămășițe ale unui adeziv complex din Europa, aruncând lumină asupra metodelor folosite de neanderthalieni pentru a-și confecționa uneltele de piatră.

Publicate în revista Science Advances, descoperirile contestă presupunerile anterioare cu privire la capacitățile tehnologice ale rudelor noastre străvechi. Cercetătorii au revizuit artefactele dezgropate în Franța, în situl Le Moustier, la începutul secolului al XX-lea, care rămăseseră în mare parte neexaminate din anii 1960.

În timpul unei revizuiri recente a inventarului la Muzeul de Preistorie și Istorie Veche din Berlin, oamenii de știință au redescoperit aceste unelte, care fuseseră conservate meticulos din anii 1960. Potrivit lui Ewa Dutkiewicz, unul dintre cercetătorii principali, starea imaculată a obiectelor a permis identificarea unor reziduuri organice bine conservate.

Analiza a scos la iveală urme de ocru și bitum – o combinație capabilă să creeze un amestec lipicios, ideal pentru a adera la uneltele din piatră, dar neaderent la atingere, ceea ce îl face potrivit pentru a fi folosit ca mâner.

Deși se știa că oamenii timpurii din Africa foloseau amestecuri adezive similare, aceasta este prima dovadă a faptului că oamenii de Neanderthal au folosit astfel de tehnici în Europa. Patrick Schmidt, un alt cercetător implicat în studiu, a subliniat importanța acestei descoperiri, sugerând că ea reflectă abilități cognitive similare împărtășite între primii Homo sapiens din Africa și neanderthalienii din Europa, îmbogățindu-ne și mai mult înțelegerea evoluției umane.

Studiul a implicat colaborarea experților de la Universitatea din New York, Universitatea din Tübingen și muzeele naționale din Berlin, subliniind natura interdisciplinară a cercetării arheologice.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.