Căldură extremă în 2024, ONU avertizează că Pământul se află “în pragul crizei”

367

Anul trecut a fost martor la o creștere uluitoare a temperaturilor la nivel global, doborând recordurile de căldură și declanșând valuri de căldură necruțătoare pe oceane, în timp ce ghețarii s-au confruntat cu o pierdere de gheață fără precedent, potrivit Organizației Națiunilor Unite. În raportul său anual “Starea climei”, publicat marți, agenția meteo și climatică a ONU a confirmat că 2023 s-a remarcat ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat că anul precedent a marcat punctul culminant al “celei mai călduroase perioade de 10 ani înregistrată vreodată”, anticipând temperaturi și mai caniculare. Omar Baddour, șeful de monitorizare climatică al OMM, a avertizat reporterii, declarând: “Există o mare probabilitate ca anul 2024 să doboare din nou recordul din 2023”.

Reacționând la constatările alarmante, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris raportul ca fiind emblematic pentru “o planetă pe marginea prăpastiei”. El a subliniat necesitatea urgentă de a acționa, avertizând că escaladarea poluării cu combustibili fosili propulsează haosul climatic la niveluri fără precedent și accelerează schimbările într-un ritm alarmant.

OMM a evidențiat că temperatura medie aproape de suprafață a urcat anul trecut la 1,45 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, apropiindu-se periculos de pragul critic de 1,5 grade stabilit în acordurile climatice de la Paris din 2015. Îndemnând la o atenție imediată față de această criză, Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a lansat o alertă roșie, subliniind că “anul 2023 a stabilit noi recorduri pentru fiecare indicator climatic în parte”.

Raportul a subliniat evenimente fără precedent în 2023, inclusiv o încălzire fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții marine din Antarctica, ceea ce ridică îngrijorări semnificative. Valurile de căldură marină au acoperit aproape o treime din oceanul global într-o zi obișnuită, peste 90 % din oceanul global înregistrând condiții de caniculă la un moment dat pe parcursul anului.

În plus, ghețarii cheie din întreaga lume au înregistrat cea mai mare pierdere de gheață de la începutul înregistrărilor, în 1950, determinată în principal de topirea extremă din vestul Americii de Nord și din Europa. Ghețarii alpini din Elveția, unde își are sediul OMM, au înregistrat o scădere uluitoare de 10 procente a volumului lor rămas numai în ultimii doi ani.

Întinderea gheții marine din Antarctica a atins minime record, prăbușindu-se mult sub nivelurile anterioare. Creșterea nivelului mării, determinată de încălzirea oceanelor și de topirea rapidă a ghețarilor și a calotei glaciare, a atins cote fără precedent, creșterea medie globală a nivelului mării în ultimul deceniu fiind mai mult decât dublă față de rata observată în primul deceniu de înregistrări prin satelit.

Aceste schimbări climatice drastice au avut consecințe grave la nivel mondial, exacerbând fenomenele meteorologice extreme, inundațiile și secetele, ducând la strămutări de populație, la pierderea biodiversității și la insecuritate alimentară.

În aceste circumstanțe dezastruoase, OMM a evidențiat o rază de speranță: o creștere semnificativă a producției de energie regenerabilă, în principal din surse solare, eoliene și hidroenergetice. Capacitatea de generare de energie regenerabilă a crescut cu aproape 50 % față de 2022, oferind o rază de speranță în mijlocul crizei climatice.

Raportul a determinat apeluri de amploare pentru acțiuni urgente. Experții subliniază imperativul de a înceta arderea combustibililor fosili pentru a atenua pagubele ulterioare, subliniind că costul inacțiunii depășește cu mult cheltuielile asociate acțiunilor climatice.

Deși recunosc provocările, experții subliniază că mai este încă timp pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Cu toate acestea, ei îi îndeamnă pe liderii mondiali să profite de moment și să ia imediat măsuri decisive pentru a proteja planeta pentru generațiile viitoare.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.