Armură de husar din secolul al XVII-lea descoperită de un detector de metale în Polonia

692

Pe un câmp din satul Mikułowice, situat în regiunea Opatów din sud-estul Poloniei, a fost făcută recent o descoperire remarcabilă. Renumitul detector de metale polonez și personalitate YouTube, Patryk Chmielewski, cunoscut sub numele de “Profesor Detektorysta” (Profesor Detectorist), a dat peste o descoperire semnificativă în timpul uneia dintre expedițiile sale de luna trecută: un set parțial intact de armură de husar din secolul al XVII-lea.

Conservată în mod remarcabil în ciuda trecerii a peste trei secole, descoperirea aruncă lumină asupra unei epoci captivante a istoriei europene, în special în Polonia și nu numai. Îngropată timp de secole la doar un metru sub suprafață, această armură oferă o legătură tangibilă cu trecutul.

Husarii, cunoscuți pentru iscusința lor în războiul de cavalerie ușoară, erau selectați dintre cei mai bogați nobili din Polonia. Călăreau cai iuți și se distingeau prin “aripile” distinctive, fie atașate la șa, fie purtate pe spate. Aceste aripi, împodobite cu pene de vultur, serveau nu numai ca simbol al prestigiului, ci și ca tactică de intimidare a cailor inamici prin fâlfâitul lor tunător în timpul încărcăturilor.

Adesea numiți “călăreți înaripați”, husarii erau recunoscuți și pentru ținuta lor flamboaiantă, care includea mantii din piele de leopard sau din alte animale similare, drapate pe umerii armurii (pauldroni). Armura recent descoperită, îngropată sub pământ timp de secole, oferă o privire asupra acestei bogate tradiții istorice.

Patryk Chmielewski a dezgropat armura în timp ce folosea un detector de metale pe un câmp arat din Mikułowice, Polonia. După ce a descoperit mai multe piese de metal, el a anunțat imediat Biroul provincial pentru protecția monumentelor.

Într-un comunicat de presă ulterior, experții au confirmat că piesele de metal descoperite constituiau un set parțial intact de armură de husar. Dr. Hab. Marek Florek de la filiala din Sandomierz a Oficiului Provincial pentru Protecția Monumentelor a detaliat, remarcând absența anumitor componente, cum ar fi platoșa pieptului, platoșa dorsală și o platoșă de umăr.

Simplitatea designului armurii sugerează un meșteșug local, probabil comandat de un nobil regional. Cercetătorii speculează că aceasta datează din secolul al XVII-lea, o perioadă crucială în istoria Poloniei.

“Datorită formei distinctive a coifului, putem deduce în mod rezonabil că armura provine de la începutul secolului al XVII-lea”, a declarat un cercetător de la Universitatea Maria Curie-Skłodowska (UMCS) în comunicatul de presă. Cu toate acestea, o analiză suplimentară în urma eforturilor de conservare va oferi informații mai precise despre originile și meșteșugul său.

În urma lucrărilor de conservare, armura își va găsi o nouă locuință la Muzeul Castelului Sandomierz, unde va servi ca artefact tangibil care păstrează patrimoniul bogat al trecutului Poloniei.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.