Confirmat de știință: Îmbrățișările ameliorează durerea, anxietatea și depresia

953

Într-o analiză cuprinzătoare a 212 studii anterioare, cercetătorii de la Universitatea Ruhr Bochum din Germania și de la Institutul de Neuroștiințe din Olanda au consolidat ceea ce mulți au intuit: îmbrățișările și alte forme de atingere fizică contribuie semnificativ la bunăstarea fizică și mentală la toate grupele de vârstă.

Neurologul Julian Packheiser de la Universitatea Ruhr Bochum explică: “Am recunoscut importanța atingerii ca intervenție în domeniul sănătății, dar, în ciuda numeroaselor studii, persistau întrebări cu privire la utilizarea optimă a acesteia, la efectele specifice și la factorii de influență.”

Punerea în comun a datelor din aceste studii, care au implicat 12.966 de participanți, a făcut lumină asupra multiplelor beneficii ale atingerii. Aceasta a apărut ca un instrument eficient în ameliorarea senzațiilor de durere, depresie și anxietate, demonstrând rezultate pozitive atât la copii, cât și la adulți.

Natura atingerii, fie că este vorba de îmbrățișări sau masaje, nu pare să fie primordială; cu toate acestea, contactul cu capul sau cu fața pare să dea rezultate optime. Mai mult, atingerile mai scurte și mai frecvente obțin răspunsuri mai favorabile.

În special, în timp ce obiectele inanimate, cum ar fi păturile cu greutăți sau pernele corporale, pot oferi o ușurare fizică, acestea nu au beneficiile psihologice inerente atingerii umane sau animale.

Studiul subliniază importanța atingerii, în special a atingerii părintești, în îmbunătățirea stării de bine a nou-născuților. Cu toate acestea, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, sursa atingerii devine mai puțin crucială.

Neurologul Christian Keysers, de la Institutul de Neuroștiințe din Olanda, remarcă: “Studiul evidențiază optimizarea atingerii, cu factori surprinzători care influențează eficacitatea acesteia.”

În ciuda tendințelor generale identificate în această meta-analiză, răspunsurile individuale la atingere rămân diverse, necesitând importanța consimțământului pentru valoarea sa terapeutică.

În cele din urmă, datele sugerează că sporirea contactului fizic cu ceilalți poate fortifica diverse fațete ale sănătății – un sentiment susținut de primatul atingerii ca fiind cel mai timpuriu simț dezvoltat, iar absența sa fiind resimțită acut.

Packheiser încurajează: “Dacă vă simțiți înclinați să îmbrățișați familia sau prietenii – faceți acest lucru liber, respectând consimțământul lor, deoarece prezintă beneficii potențiale pentru ambele părți.”

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.