Top 10 ceaiuri benefice pentru sănătate

958

Ceaiul, adesea trecut cu vederea, conține o mulțime de nutrienți și beneficii pentru sănătate în umila sa ceașcă. Cu nenumărate varietăți disponibile în întreaga lume, plictiseala nu este o problemă când vine vorba de această băutură versatilă, fie că este savurată caldă sau rece.

Ceaiul se împarte în două categorii principale: ceaiurile din plante și ceaiurile “adevărate” sau ceaiurile de camelie, fiecare oferind avantaje distincte pentru sănătate. Ceaiurile din plante cuprind o gamă vastă de amestecuri realizate din fructe, cereale, flori, mirodenii, rădăcini și ierburi, inclusiv preferatele precum ghimbirul, scorțișoara, turmericul, feniculul, rădăcina de lemn dulce, trandafirul și ceaiul de mușețel.

Pe de altă parte, ceaiurile de camelie provin din planta Camellia sinensis și sunt supuse unei prelucrări specifice pentru a produce soiuri precum ceaiurile negre, verzi, albe, oolong, roșii, pu-erh și galbene. Aceste ceaiuri se laudă cu beneficii unice pentru sănătate datorită conținutului bogat în fitonutrienți.

Iată o listă a celor mai sănătoase ceaiuri pentru consumul zilnic:

  • 1. Ceai negru: Cunoscut pentru aroma sa robustă și conținutul mai mare de cofeină, ceaiul negru este bogat în teaflavină, polifenoli care promovează sănătatea inimii și bunăstarea generală.
  • 2. Ceai de ghimbir și turmeric: Combinând beneficiile antiinflamatorii ale turmericului cu proprietățile de ameliorare a durerii ale ghimbirului, acest amestec fără cofeină oferă o opțiune reconfortantă și sănătoasă.
  • 3. Ceai verde: Cu aroma sa delicată și abundența de antioxidanți, ceaiul verde susține sănătatea imunitară, cardiacă, intestinală și metabolică, ceea ce îl face o alegere populară pentru consumul zilnic.
  • 4. Ceai de lămâie: Infuzate cu vitamina C și terpene precum limonenul, ceaiurile pe bază de lămâie oferă proprietăți antiinflamatorii și de îmbunătățire a dispoziției, perfecte pentru a fi savurate zilnic.
  • 5. Ceaiul alb: Cunoscut pentru aroma sa subtilă și conținutul mai mic de cofeină, ceaiul alb conține l-teanină, promovând funcția cognitivă, vindecarea rănilor și sănătatea pielii.
  • 6. Ceai de hibiscus: Cu culoarea sa vibrantă și dulceața sa acră, ceaiul de hibiscus reglează glicemia, susține sănătatea inimii și oferă ameliorarea alergiilor.
  • 7. Ceai Earl Grey: Aromatizat cu ulei de bergamotă, ceaiul Earl Grey ajută digestia și relaxarea, fiind o alegere reconfortantă pentru consumul zilnic.
  • 8. Ceai de mentă: Ceaiurile de mentă și mentă verde acționează ca nootropi, îmbunătățind funcția cognitivă, ameliorând în același timp problemele digestive și oferind o ușurare a sinusurilor.
  • 9. Ceaiul Oolong: Situându-se între ceaiul verde și cel negru, ceaiul oolong combină beneficiile pentru sănătate ale ambelor soiuri, susținând sănătatea inimii, a creierului, a intestinelor și a sistemului imunitar.
  • 10. Ceai de mușețel: Cunoscut pentru efectele sale calmante, ceaiul de mușețel ameliorează anxietatea, favorizează digestia și susține bunăstarea generală.

Tips for Buying Tea

When it comes to purchasing, “buy the best quality tea that’s accessible to you—the value of high-quality ingredients is worth it,” Robinett recommends. “There’s an art and science to herbalism, and products made by those in-the-know are going to take you farthest.” 

She suggests considering organic, local, and herbalist-made teas, if and when possible. She also recommends brands like Traditional MedicinalsPukka HerbsGaia HerbsArbor TeasRishi Tea, and Mountain Rose Herbs.

Cât de mult ceai ar trebui să consumați zilnic?

Toate ceaiurile menționate aici sunt potrivite pentru a fi consumate în cantități de până la trei căni pe zi. Cu toate acestea, este esențial să fiți atenți la conținutul de cofeină, mai ales dacă sunteți sensibili la stimulente. Un sfat util este să refolosiți aceleași frunze de ceai de mai multe ori, ceea ce reduce treptat nivelul de cofeină în ceștile ulterioare.

Pentru a încorpora consumul de ceai în rutina zilnică, luați în considerare asocierea acestuia cu o activitate obișnuită, cum ar fi pregătirea micului dejun sau o altă sarcină esențială. Această abordare poate ajuta la stabilirea unui obicei consistent de a bea ceai.

În concluzie, indiferent dacă preferați ceaiul de camelie sau ceaiul din plante, ambele oferă o serie de compuși și nutrienți benefici care contribuie la sănătatea și bunăstarea generală. Adăugarea ceaiului în rutina zilnică poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a vă spori starea de bine.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.