Varietăți delicioase de salată de ouă din întreaga lume: O explorare culinară esențială

512

Cu combinația sa delicioasă de ouă fierte tari tocate, maioneză, muștar și diverse condimente, salata de ouă se evidențiază ca o garnitură de top sau ca umplutură pentru sandvișuri. De multe ori, fiecare persoană are propria rețetă unică de salată de ouă, unii preferând verișoara sa, maioneza de ouă (care conține ouă fierte tari tocate și maioneză fără muștar), în timp ce alții optează pentru ouăle omletă în loc de ouă fierte tari. Dar dacă ați epuizat aceste opțiuni și poftiți la ceva mai mult?

Intrați într-o lume a inspirației culinare. Pe tot globul, numeroase țări se mândresc cu propria lor interpretare a salatei de ouă. În timp ce unele rămân aproape de baza clasică de ouă fierte tari, maioneză și muștar, altele încorporează ingrediente neașteptate, rezultând un profil de gust care se îndepărtează de ceea ce este familiar. Vă prezentăm aici douăsprezece rețete de salată de ouă din întreaga lume pentru a vă aprinde creativitatea.

În timp ce unele rețete de salată de ouă poloneză seamănă foarte mult cu cele pe care le cunoașteți deja, salata de ouă poloneză se remarcă prin utilizarea ouălor fierte tari tocate și a brânzei cremă în locul maionezei și muștarului tradiționale. Această variantă unică conferă o aromă distinctă și o textură minunat de cremoasă. De aceea, porecla sa poloneză, “pasta jajeczna” (pronunțată “pasta ya-yetch-na”), se traduce prin “pastă de ouă” în limba engleză. Deși pastele jajeczna cuprind de obicei aceste două ingrediente fundamentale, fiecare bucătar adaugă de obicei propria gamă de condimente și uneori legume pentru a personaliza amestecul.

Cu ingredientele sale simple, care sunt ușor de obținut și ușor de preparat, pasta jajeczna oferă o deviere convenabilă și încântătoare de la rețeta obișnuită de salată de ouă. În plus, servește ca o alternativă excelentă pentru persoanele care nu pot consuma maioneză, permițându-le să savureze această garnitură delicioasă sau umplutură de sandvișuri.

Salată japoneză de ouă (Tamago sando)

Tamago sando (pronunțat “tam-AH-go SAN-do”) ocupă un loc special ca delicatesă prețioasă în Japonia. Tradus literal prin “sandviș cu ouă”, această salată delicioasă de ouă este savurată cu precădere ca umplutură pentru sandvișuri. Baza sa constă în ouă fierte tari tocate fin, combinate cu maioneză Kewpie, renumită pentru profilul său de aromă ușor picantă în comparație cu maioneza obișnuită, adăugând o aromă subtilă salatei de ouă. În timp ce rețeta tradițională de tamago sando este incontestabil de delicioasă, variațiile pot abunda în funcție de preferințele bucătarului. Pentru cei înclinați spre o salată de ouă mai picantă, încorporarea maionezei Kewpie într-o maioneză japoneză picantă ar putea oferi un plus de forță. Cu toate acestea, pasionații de tamago sando susțin de obicei autenticitatea rețetei originale.

Așezate în mod ideal între două felii de pâine cu lapte – care amintește de o versiune mai dulce și mai pufoasă a pâinii albe tradiționale pentru sandvișuri – sandvișurile japoneze cu salată de ouă reprezintă iconografia culinară din Japonia. Aceste sandvișuri sunt omniprezente, fiind disponibile peste tot, de la restaurante la magazinele de proximitate și automate de vending. Cu toate acestea, dacă preferați să vă răsfățați cu salata de ouă fără pâine în confortul casei dumneavoastră, fiți siguri, nu vă judecăm. Atunci când vă aprovizionați cu maioneză Kewpie, optați pentru versiunea originală japoneză, care conține glutamat monosodic (MSG) printre ingredientele sale. În timp ce variantele cu înlocuitor de drojdie pot fi găsite în magazinele alimentare locale, maioneza japoneză autentică Kewpie poate fi procurată din magazinele de specialitate sau de la comercianții online.

Salată de ouă Sud-Africană

În Africa de Sud, salata de ouă ocupă un loc de frunte ca garnitură preferată, fiind adesea prezentă pe mesele de la grătare (braais) și de la întâlnirile sociale. Jurnalista Alice Wabwile evidențiază diversitatea populației Africii de Sud, care se reflectă în nenumăratele variante ale acestui fel de mâncare îndrăgit. În timp ce baza rămâne constantă, salata de ouă sud-africană se îndepărtează de rețetele tradiționale centrate pe ouă, oferind o experiență încântătoare unică. O trăsătură distinctivă este includerea cartofilor, fierți și tăiați în cubulețe, care se armonizează cu ouăle fierte tari tocate pentru a forma inima felului de mâncare.

În mod obișnuit, maioneza servește drept dressing preferat, deși unele rețete pot încorpora condimente suplimentare sau elemente cremoase suplimentare. Indiferent de ingredientele specifice folosite, această salată cu infuzie de cartofi stârnește adesea sentimente de nostalgie și bucurie ori de câte ori apare în conversație. Așadar, de ce să nu profitați de ocazia de a explora aromele salatei cu ouă sud-africane? S-ar putea să descoperiți că devine un favorit îndrăgit și în propriile întâlniri de familie.

Salată Ucraineană de ouă (belochka)

Prieteni fani ai omletei cu brânză, bucurați-vă! Mai există un alt mod în care vă puteți bucura de această combinație delicioasă de gust între ou și brânză: belochka (pronunțat “veeloshka”). Cunoscută și sub numele de salată de veveriță (cuvântul belochka înseamnă și “veveriță”), salata ucraineană de ouă este servită de obicei ca sos sau aperitiv la întâlnirile sociale. Aceasta include obișnuitele ouă fierte tari, dar de data aceasta, sosul cremos este de fapt… brânză! Rețetele de Belochka folosesc diferite tipuri de brânză. Cele mai populare par a fi brânzeturile tari, cum ar fi Emmental, deși pot fi folosite și brânzeturi moi.

Brânzeturile tari sunt de obicei rase, la fel ca și ouăle fierte tari. Atunci când sunt combinate cu feliile de ouă fierte tari calde sau călduțe, brânza tare rasă se va mai înmuia puțin. De aici, puteți să vă simțiți liberi să adăugați propriile condimente sau ingrediente suplimentare, dacă doriți. Apropo, s-ar putea să dați peste o rețetă de salată de ouă ucraineană complet diferită, care cere ouă fierte tari, castraveți și smântână. Dacă aceasta vă atrage mai mult, de ce să nu o încercați? Sau faceți-le pe amândouă! La urma urmei, poți avea vreodată prea multă salată de ouă?

Salată de ouă Thailandeză (Yam khai dao)

Dacă sunteți în căutarea unei aventuri culinare și doriți să ieșiți din zona de confort a salatei de ouă tradiționale, yam khai dao, o salată de ouă thailandeză, ar putea fi exact ceea ce vă interesează. Yam khai dao se distinge de celelalte salate de ouă de pe lista noastră în mai multe moduri semnificative. În primul rând, este pregătită cu ouă prăjite în loc de ouă fierte tari. În plus, nu are o bază cremoasă. Ingredientele sale tipice sunt, de asemenea, foarte diferite de cele ale majorității salatelor de ouă.

Această salată este servită de obicei ca fel principal, spre deosebire de a fi folosită ca umplutură de sandviș sau garnitură (un alt aspect care o diferențiază). Yam khai dao necesită ouă prăjite de rață sau de găină, preferabil cu albușurile crocante și gălbenușurile puțin moi. Printre ingredientele de bază se numără de obicei sosul de pește, ardeii iuți thailandezi, sucul de lămâie, zahărul de palmier și usturoiul. Totuși, asemenea altor salate de ouă, yam khai dao permite variații în arome și ingrediente. Unii bucătari pot adăuga mai multe condimente, în timp ce alții pot introduce mai multe legume. Indiferent de opțiunea aleasă, rezultatul este o salată de ouă unică, plină de savoare și arome vibrante.

Salată de ouă Ungurească (Cremă de ouă)

Tojáskrém, cunoscută și sub numele de salată de ouă ungurească, oferă o variantă unică în comparație cu salatele de ouă tradiționale, înlocuind amestecul obișnuit de maioneză și muștar cu o combinație distinctivă, rezultând o aromă și o textură inedite care dau rezultate delicioase. Baza cuprinde, de obicei, ouă fierte tari tocate, unt și smântână. Condimentele sau ingredientele suplimentare pot fi încorporate de fiecare bucătar în parte, printre alegerile populare numărându-se hamsii sau paprika.

Denumită ocazional “ouă de cazinou” sau “salată de ouă de cazinou”, se crede că salata de ouă ungurească provine de la un bucătar dintr-un cazinou din Budapesta. În timp ce originea sa istorică poate să nu aibă importanță astăzi, gustul său excepțional cu siguranță are. În ciuda bogăției sugerate de unt și smântână, Tojáskrém se mândrește cu o textură ușoară și aerisită care îi sporește atractivitatea. Asemănătoare cu multe salate de ouă, salata de ouă ungurească este servită în mod obișnuit ca garnitură, tartinabilă sau savurată ca umplutură pentru sandvișuri.

Salată Indiană de ouă (egg chaat sau egg masala chaat)

Dacă aveți poftă de o salată de ouă care nu are elemente cremoase și este plină de legume și aromă, nu căutați mai departe de egg chaat (pronunțat “chaht”). Cunoscut și sub numele de egg masala chaat, acest fel de mâncare indiană este servit de obicei ca o gustare sau aperitiv. Este alcătuit din ouă fierte tari tăiate în două, înconjurate de legume proaspete și condimente la alegere. Deși aceste combinații de condimente variază, un chaat de ouă tipic include sos sau pudră de chili roșu, pudră chaat masala, coriandru și ceapă. Mulți oameni adaugă, de asemenea, chutney, în special chutney de tamarind (pasta de tamarind este uneori înlocuită) pentru un gust dulce. Un strop de sev (tăiței crocanți) este un mod obișnuit de a completa felul de mâncare.

Dacă ți-a lăsat gura apă în timp ce citeai această descriere, egg chaat ar putea fi noua rețetă perfectă de salată de ouă pentru tine. În funcție de locul în care locuiți, ar trebui să puteți găsi majoritatea ingredientelor la un magazin alimentar mare. Dar va trebui probabil să mergeți la o băcănie indiană sau din Asia de Sud-Est pentru sev și chaat masala, sau să le comandați online.

Salată de ouă Marocană

Dacă vă plac mâncărurile și aromele mediteraneene, aveți vești bune: Există o salată de ouă pentru asta! Salata de ouă marocană este un fel de mâncare care constă în ouă fierte tari feliate sau tocate, servite într-un sos de ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi și pătrunjel. Expertul în ulei de măsline Susie Bellomo sugerează să zdrobiți cățeii de usturoi și sarea într-o pastă, apoi să amestecați aceasta cu ulei de măsline, suc de lămâie și pătrunjel pentru un rezultat optim.

În timp ce multe dintre aromele din această rețetă sunt tipic mediteraneene, adăugarea sucului de lămâie înseamnă că salata de ouă marocană are și o notă unică și răcoritoare de citrice. Baza sa de ulei de măsline și lămâie nu face un amestec gros, ideal pentru sandvișuri; salata de ouă marocană ar trebui să fie servită ca o gustare delicioasă în sine. Luați în considerare posibilitatea de a o servi cu pâine plată sau pita pentru o experiență savuroasă și mai neobișnuită. Sau pur și simplu rămâneți cu pâinea pe care o alegeți pentru a absorbi sosul delicios și citric după ce v-ați savurat oul (ouăle). Dacă lămâia nu este o noutate suficientă, puteți adăuga și un element picant, cum ar fi fulgii de harissa, pentru un plus de forță.

Salată de ouă Rusească (salată Olivier)

Dacă doriți să vă îndepărtați de gustul tradițional al salatei de ouă, luați în considerare explorarea salatei Olivier (pronunțată “Olive-yay”). Acest fel de mâncare, îndrăgit în timpul sărbătorilor de Anul Nou în Rusia, pune un accent mai mare pe ingrediente precum cartofii, umbrind proeminența ouălor. Având originea în secolul al XIX-lea, salata Olivier a fost elaborată de Lucien Olivier, un bucătar belgian angajat la Hermitage.

Inițial, salata Olivier se mândrea cu o rețetă luxoasă, cu ingrediente costisitoare. Cu toate acestea, odată cu schimbările politice și economice de-a lungul timpului, compoziția sa a evoluat. În prezent, salata Olivier cuprinde un amestec de proteine și legume economice. Deși există variații ale ingredientelor, o rețetă tipică include cartofi, ouă fierte tari, mazăre, morcovi și o selecție de carne sau pește (de obicei șuncă sau somon afumat). Aceste ingrediente sunt tocate mărunt și amestecate cu maioneză, asezonate cu sare și piper. Rezultatul este un fel de mâncare accesibil și simplu, care a câștigat popularitate în întreaga lume, în special în regiuni precum America Centrală și de Sud. În multe țări în care este servită, este denumită “salată rusească” sau o variantă a acesteia în limba locală.

Ouă fierte tari Franțuzești (œuf maioneză)

În ceea ce privește salata de ouă, francezii adoptă o abordare deconstruită cu maioneza Œufs (pronunțată “uff myonaise”). După cum sugerează și numele, acest fel de mâncare constă în ouă fierte tari acoperite cu maioneză. De obicei, ouăle fierte tari sunt tăiate în două și împodobite cu o lingură de maioneză pe fiecare jumătate. Deși sunt adesea însoțite de o baghetă alături, Œufs maioneză sunt savurate independent, de obicei cu ustensile. Alternativ, pasionații de œufs mayo, așa cum este cunoscut colocvial acest fel de mâncare, pot opta pentru a păstra ouăle întregi și a le înmuia în maioneză atunci când le consumă acasă. Cu toate acestea, savurarea Œufs mayonnaise la restaurant este probabil cea mai obișnuită practică, deoarece reprezintă unul dintre cele mai apreciate și mai accesibile aperitive din Franța.

În timp ce numele său implică un mariaj între ouă și maioneză, merită remarcat faptul că maioneza franceză tradițională diferă de multe variante americane prin încorporarea muștarului, rezultând o interpretare mai centrată pe ouă a cunoscutei salate de ouă. Deși această combinație este delicioasă în simplitatea ei, unii bucătari pot spori maioneza Œufs cu condimente și garnituri suplimentare. În special, există o competiție anuală pentru a încorona cea mai bună interpretare a acestui fel de mâncare. Cu toate acestea, versiunea de bază, simplă și simplă, rămâne foarte apreciată în Franța. În ciuda percepției bucătăriei franceze ca fiind complexă și rafinată, maioneza Œufs oferă o introducere simplă în salata de ouă, ceea ce o face un aperitiv iconic demn de a fi explorat.

Salată de ouă Senegaleză (Salade côte Cap-Vert)

Salata de ouă senegaleză, adesea denumită salade côte Cap-Vert (pronunțat: “salahd coat cap ver”), prezintă unul dintre cele mai interesante profiluri de arome de pe lista noastră. Această salată îmbină armonios elementele savuroase cu mierea, rezultând o experiență gustativă vibrantă și cu totul aparte. O salată tipică côte côte Cap-Vert conține ouă fierte tari sau moi tocate fin, oțet de tarhon, praf de usturoi, ierburi asortate și miere, toate acestea fiind servite de obicei pe un pat de salată. Ierburile specifice utilizate pot varia în funcție de preferințele bucătarului, încorporând adesea amestecuri standard de condimente pentru salate.

Asemănător salatelor din multe alte culturi influențate de bucătăria franceză, salade côte Cap-Vert este servită în mod obișnuit fie ca aperitiv, fie ca parte a ofertei de după felul principal. Dacă gândul la salata de ouă senegaleză v-a trezit interesul și v-a determinat să căutați rețete online, rețineți că cuvântul “côte” din salade côte Cap-Vert este uneori scris ca “cote”, omițând accentul. În plus, dacă optați pentru denumirea “salată de ouă senegaleză”, s-ar putea să obțineți mai multe rezultate de căutare. de côte Cap-Vert)

Salată de ouă Chinezească (Salată Pidan)

Salata chinezească de ouă de secol, cunoscută și sub numele de salată Pidan (uneori ortografiată Pi Dan), se remarcă drept cea mai distinctivă salată de ouă de pe lista noastră și, probabil, cea mai dificilă de preparat – mai ales dacă optați să preparați ouăle de secol de la zero. Provenind din timpul dinastiei Ming (1368-1644 e.n.), ouăle de secol sunt o delicatesă veche de secole. Contrar numelui lor, acestea nu necesită un secol pentru a fi produse, ci mai degrabă puțin peste o lună. Procesul implică amestecarea ouălor întregi de pui sau de rață crude cu sare, cenușă și var, învelirea lor în coji de orez și fermentarea lor într-un mediu rece și întunecat timp de aproximativ patru până la cinci săptămâni. Rezultatul este un ou cu coajă moale, cu un exterior maro sau negru și un interior verde închis. Ouăle Century se mândresc cu o textură unică, variind de la cremoasă la gelatinoasă, și oferă un profil de aromă bogat și nuanțat. În prezent, există diverse metode de preparare a ouălor de secol, adesea folosind amestecuri prefabricate, iar acestea pot fi cumpărate cu ușurință din magazinele chinezești sau asiatice.

Odată ce aveți ouăle Pidan, tăiați-le în două și stropiți-le cu un dressing care cuprinde sos de soia, oțet de orez și alte ingrediente, cum ar fi usturoi, ardei iute și ceapă verde, în funcție de preferințele personale. Multe persoane remarcă faptul că dressingul pentru salata Pidan este relativ simplu în comparație cu majoritatea sosurilor chinezești, deoarece ouăle de secol ocupă locul central.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.