89 Lucruri Interesante care te vor fascina

991

Pentru a avea întotdeauna ceva interesant cu care să contribui la orice conversație, trebuie să cunoști aceste fapte amuzante. îți va plăcea să le citești!

1- Ochii fac mai multă mișcare decât picioarele

Mușchii ochilor noștri se mișcă mult mai mult decât ai putea crede… de aproximativ 100.000 de ori pe zi!
Pentru a vă face o idee despre cât de mult înseamnă acest lucru, ar trebui să știți acest raport: pentru ca mușchii picioarelor să facă aceeași cantitate de exerciții fizice, ar trebui să mergeți aproximativ 80 km pe zi.

2- Mirosul nostru este la fel de unic ca și amprentele noastre digitale.

Știați că fiecare persoană are un miros unic, datorită feromonilor? Cu excepția gemenilor identici, evident, care au exact același miros. Apropo, să fim bine înțeleși: conform științei, femeile miros întotdeauna mai bine decât bărbații. Iar nasul își poate aminti până la 50.000 de mirosuri

3- Producem piscine de salivă

Funcția salivei este de a înveli alimentele, astfel încât acestea să nu zgârie sau să rupă pereții stomacului.
Știi ce e curios? Într-o viață, o persoană generează suficientă salivă pentru a umple două piscine.

4- Poți vedea un ovul cu ochiul liber

Sperma masculină este cea mai mică celulă din organism. În schimb, ovulul unei femele este cel mai mare.
De fapt, ovulul este singura celulă din organism suficient de mare pentru a fi văzută cu ochiul liber.

5- Dimensiunea penisului poate fi proporțională cu cea a degetului mare.

Există multe mituri în jurul acestui subiect. Dar știința spune că penisul unui bărbat obișnuit este de trei ori mai mare decât degetul mare. Credeai că este doar un alt mit? Tae Beom Kim, coordonator al cercetării pe această temă la Spitalul Gachon Gil din Incheon, Koreea a spus “Ne-am gândit că nivelul de testosteron prenatal ar putea avea legătură cu lungimea penisului și, prin urmare, din moment ce formarea degetelor este, de asemenea, influențată de acest hormon, acesta a jucat și el un rol”.

6- Inima ar putea mișca o mașină

Un alt fapt interesant care merită împărtășit este că, dincolo de puterea spirituală, inima este un organ extrem de puternic. De fapt, presiunea pe care o generează prin pomparea sângelui ar putea, dacă ar ieși din corp, să ajungă la 10 metri distanță. Pentru a vă face o idee, energia generată zilnic de o inimă ar fi suficientă pentru a deplasa o mașină pe o distanță de 32 de kilometri.

7- Sunteți responsabil pentru tot praful care se adună în casa dumneavoastră

Praful pe care îl vedem în fața strălucirii care intră pe fereastră, precum și praful care se acumulează pe podea sau pe mobilă, este compus în proporție de 90% din celule moarte din corpul nostru.

8- Corpul produce mai multă caldură decât vă puteți imagina

În 30 de minute, corpul uman eliberează suficientă căldură pentru a fierbe aproape o jumătate de litru de apă.

9- Nimic nu este atât de inutil pe cât pare

Fiecare parte a corpului are o semnificație în context. Luați degetul mic, de exemplu.
Deși poate părea nesemnificativ, dacă brusc nu l-ai avea, mâna ta ar pierde 50% din putere.

10- Amprente limbi unice

La fel ca amprentele digitale și mirosurile, limba fiecărei persoane este, de asemenea, un semn de identitate. De fapt, are urme unice și irepetabile.

11- Limba nu se odihnește niciodată

Limba se mișcă toată ziua. Se dilată, se contractă, se aplatizează, se contractă din nou. Până la sfârșitul zilei, limba a făcut probabil câteva mii de mișcări.

12- Aveți mai multe papile gustative decât vă puteți imagina.

Mai exact, în jur de 3.000. Da, trei mii. Fiecare dintre ele ne permite să identificăm diferite gusturi: amar, sărat, acru, dulce și picant. Și, la urma urmei, ele sunt cele care ne ajută să înțelegem când ceva ce mâncăm este delicios. Totuși, nu toată lumea are aceeași cantitate, ceea ce explică de ce unii oameni par să guste mai mult decât alții.

13- Bărbații și femeile ascultă diferit

Modul în care bărbații și femeile gândesc, acționează și iau decizii este diferit, iar acest lucru este bine cunoscut. Cercetătorii de la Indiana University School of Medicine au descoperit că aceste diferențe se aplică chiar și la modul în care cele două sexe ascultă. Bărbații procesează sunetele doar cu o singură parte a lobului temporal al creierului, în timp ce femeile folosesc ambele părți în acest scop.

14- Bebelușii își pot vindeca mamele în pântecele mamei lor

Printre cele mai surprinzătoare curiozități ale lumii se numără puterea bebelușilor din pântecele mamei. Nu numai mamele au grijă de copiii lor, ci și copiii au grijă de mamele lor. În timp ce se află în uter, fătul își poate trimite propriile celule stem către organele deteriorate ale părintelui său pentru a le reface. Transferul și încorporarea de celule stem embrionare în organele mamei se numește microchimerism uterin.

15- Lucruri amuzante despre elefanți

Elefanții sunt minunați și, în ochii noștri, arată ca niște giganți. Cu toate acestea, cântăresc mai puțin decât limba unei balene albastre. O altă curiozitate despre ei: nu pot sări.

16- Elefanții și apa

Există mai multe curiozități din întreaga lume despre aceste animale uimitoare. Elefanții sunt capabili să localizeze apa și să detecteze precipitațiile la distanțe de aproximativ 250 km. De asemenea, au un sistem de comunicare intuitiv: atunci când un membru al turmei găsește un rezervor de apă, alertează restul turmei cu grohăituri de frecvență joasă.

17- Urșii panda și hrana lor

Dacă te crezi un gurmand, este pentru că nu cunoști urșii panda. Ei pot petrece până la 12 ore pe zi mâncând! Pentru a-și satisface nevoile alimentare, trebuie să mănânce cel puțin 12 kilograme de bambus în fiecare zi.

18- Căluții de mare și familia

Există câteva specii de animale care au caracteristica de a fi monogame, adică se împerechează toată viața cu același partener. Căluții de mare sunt una dintre ele. Dar mai există un fapt curios: masculul din pereche este cel care poartă puii în timpul perioadei de gestație.

19- Botul unei pisici

Printre cele mai incredibile fapte despre regnul animal, există una legată de pisicuțe care te va fascina. Dacă aveți o pisică acasă, probabil că vă place botul ei mic. Dar probabil că nu știți cât de uimitor este. Căci botul unei pisici este unic, la fel ca amprentele digitale ale unui om. Nu există două nasuri de pisică identice.

20- Puterea struțului

Poate că nu pare așa cu ochiul liber, dar picioarele unui struț au multă putere. De fapt, suficientă putere musculară pentru a ucide o persoană sau chiar un leu!

21- Pisicile dorm mai mult de 70% din viața lor.

La fel cum pisicuțele își petrec 70% din viață dormind, restul de 30% sunt treze, se îngrijesc și toarce aproximativ 10.950 de ore. Cine nu și-a dorit vreodată să aibă o viață de pisică? Să dormi zile lungi și să te trezești să mănânci. Mulți o numesc o viață perfectă.

22- Furnicile pot depozita apă

Un anumit soi de furnici își pot crește burta până la un centimetru lungime pentru a stoca un amestec de apă și zahăr, numit nectar, pe care îl folosesc ca hrană. Atunci când le lipsește apa, restul furnicilor apelează la partenerele lor pentru lichidul vital.

23- Cămilele, de asemenea

Cămilele beau foarte multă apă atunci când au ocazia, deoarece în deșert pot sta zile întregi fără să bea, sunt capabile să bea 106 litri de apă dintr-o dată! Aceste animale au o mare capacitate de a stoca cantități mari de apă în corpul lor și pot rezista până la 10 zile fără să bea.

24- Peștii beau și ei apă

Doar pentru că trăiesc în apă, nu înseamnă că nu au nevoie să o bea și ei. De fapt, dacă nu o fac, pot muri din cauza deshidratării. Peștii de apă dulce pur și simplu o beau și atât. Peștii care trăiesc în mare au capacitatea de a elimina excesul de sare pe care îl ingerează odată cu apa. Corpul lor este alcătuit dintr-un procent mare de apă și un alt procent de substanțe organice. Atunci când sarea de mare intră în contact cu sărurile peștilor, aceștia filtrează apa și sarea prin branhii. Acest lucru înseamnă că, pentru ca peștii să poată ingera apă, nivelul de sare din apă trebuie să fie stabil, deoarece, dacă acesta ar crește, peștii nu ar mai putea să îl amâne și ar putea muri.

25- Vidre, romantice?

Dacă ați putea vedea un grup de vidre care dorm în apă, ați vedea că se țin de mână. Este un gest foarte drăguț, dar este de fapt un gest de supraviețuire: o fac pentru a nu se îndepărta sau a se pierde.

26- Girafele nu scot nici un sunet

Câinii latră, pisicile miaună și păsările ciripesc. Ce fac girafele? Un grup de cercetători austrieci, înarmați cu peste o mie de ore de înregistrări sonore de la grădinile zoologice, și-au propus să răspundă la această întrebare, iar răspunsul este: nimic. Girafele nu scot niciun sunet, fiind singurele mamifere care au această caracteristică.

27- Cea mai mare pasăre zburătoare din lume

Uneori, atunci când se sapă în pământ pentru a construi o clădire, se găsește din întâmplare o fosilă care poate lărgi orizonturile a ceea ce era considerat de la sine înțeles. Acesta a fost cazul în 1983, când muncitorii care construiau aeroportul din Charleston, Carolina de Sud, au dat peste un craniu și câteva oase de aripă ale unei păsări care a trăit acum 25 de milioane de ani. Anvergura aripilor creaturii trebuie să fi avut între șase și șapte metri, aproximativ de două ori mai mare decât cea a celei mai mari păsări din prezent.

28- Scorpioni sinucigași

Scorpionii sunt singurele animale care se sinucid. Fac acest lucru atunci când nu pot scăpa dintr-o situație periculoasă; foarte rar sunt uciși de un alt animal. Ei sunt întotdeauna cei care își pun capăt vieții.

29- Pisicile și apa

Există un mit în spatele pisicilor și a apei: se crede că aceste animale urăsc apa. Acest mit poate proveni din faptul că strămoșii pisicilor au trăit în deșerturi și nu au avut prea mult contact cu apa și că, din această cauză, pisicile nu sunt obișnuite, ca oamenii și alte animale, să folosească apa pentru igienă. Cu toate acestea, pisicile domestice nu urăsc neapărat apa. Sunt multe feline care, odată ce o cunosc, o iubesc, se joacă cu ea și se bucură să se scalde în ea.

30- Albinele pot recunoaște fețele umane

Albinele pot vedea la fel de bine ca și oamenii și sunt atât de inteligente încât experimentele au arătat că pot fi antrenate să recunoască fețele umane. Un studiu a arătat că procesul pe care aceștia îl urmează este similar cu al nostru: examinează o față ca întreg, mai degrabă decât să distingă fiecare element în parte.

31- Pentru a produce un kilogram de miere, o albină trebuie să călătorească 4 milioane de flori…

Da, atât. Pentru a reuși acest lucru, trebuie să parcurgă o distanță echivalentă cu o călătorie de patru ori în jurul lumii.

32- …Dar mierea este singurul aliment care nu putrezește.

Cel puțin albinele nu fac toată munca asta degeaba. Toate alimentele, chiar și așa-numitele alimente “neperisabile”, se strică în cele din urmă. Mierea este, de fapt, singurul aliment care nu o face niciodată.

33- În Evul Mediu, zahărul era un produs de lux.

Continuând cu mierea, la acea vreme aceasta era elementul folosit în general pentru îndulcire. Zahărul, așa cum îl știm noi, venea din Orient și era considerat exotic. Așa că a fost importat și extrem de scump. Era o marfă folosită doar de nobili, valora de 10 ori mai mult decât laptele și era folosită în cantități mici. Cu toate acestea, a câștigat popularitate în timp, devenind cel mai răspândit îndulcitor din zilele noastre.

34- În lume există mai mult de 10.000 de tipuri de roșii.

Credeați că se limitează la roșiile “rotunde”, “perita” și “cherry”? Ei bine, nu, lista este enormă și se extinde în mod constant. Roșia provine din cultura aztecă, dar adaptabilitatea sa la diferite tipuri de medii a făcut-o populară în întreaga lume. Tocmai pentru că cultivarea sa s-a extins și s-a adaptat la tot felul de nevoi, există atât de multe specii.

35- La început, însă, roșiile au fost considerate otrăvitoare.

Cuceritorii Americii au văzut cum culturile aborigene mâncau roșiile, dar forma și textura lor le dădeau de bănuit. Ei au fost încurajați să le încerce doar după ce au observat luni de zile că indigenii le consumau fără efecte negative.

36- Nucșoara în cantități mari poate fi letală

Puțină nucșoară rasă este excelentă pentru a da savoare mâncării, dar dacă este consumată în cantități mari poate avea efecte dăunătoare. La 10 grame sau mai mult, produce efecte halucinogene similare cu marijuana, dar nu este populară deoarece efectele sale durează mai mult de 24 de ore, iar daunele colaterale sunt mari. Injectat intravenos sau în cantități mai mari, poate provoca moartea. (Deci nu lăsati nucșoara în preajma copiilor!)

37- Merele au aer

Faceți testul și aruncați un măr într-un borcan cu apă. Veți vedea că fructele plutesc. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt alcătuite din până la 25% aer. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Experimental Botany, acest lucru se întâmplă pentru ca fructele să crească.

38- Morcovii nu au fost întotdeauna portocalii

Morcovul pare să dateze din anul 3000 î.Hr. în Afganistan. La acea vreme, acestea erau de obicei mov la exterior și galbene în interior. De fapt, primul morcov portocaliu a fost produs artificial în Olanda, în secolul al XVI-lea, pentru a se potrivi cu culoarea casei regale olandeze.

39- Berea nu este un aliment în Rusia

Fapt amuzant: în țara vodcăi, berea nu va mai fi considerată un produs alimentar. Până acum, în Rusia, tot ceea ce conținea mai puțin de 10% alcool nu era considerat o băutură alcoolică ca atare, dar creșterea consumului de bere a forțat legile să intervină. În ultimul deceniu, vânzările sale au crescut cu peste 40%, în timp ce vânzările de vodcă au scăzut cu aproape 30%.

40- Primele perne au fost făcute din piatră

Atunci când vorbim despre o pernă, prima asociere mentală pe care o au oamenii de astăzi este aceea a unei perne moi și pufoase pe care își așează capul atunci când merg la culcare. Dar prima pernă a luat naștere în Mesopotamia, unde pernele erau făcute din piatră și aveau o utilizare ușor diferită de cea de astăzi. Practic, ele erau folosite pentru a ține insectele departe de gură, nas și urechi la culcare.

41- Primele ceasuri deșteptătoare… Erau oameni!

Un fapt curios este că primele ceasuri deșteptătoare, după cum ați citit, au fost oameni. Treaba lor nu era alta decât să trezească muncitorii la primele ore ale dimineții, pentru ca aceștia să ajungă la timp la fabrici, cariere și mine de cărbune în timpul Revoluției Industriale din Anglia și Irlanda. Cum se trezeau? Ei bine, nu știm.

42- Războiul și pacea

Influența globală pe care o au Statele Unite ale Americii se bazează în mare măsură pe puterea sa militară. Cu un buget de 610 miliarde de dolari, cheltuiește pentru armata sa mai mult decât bugetele militare combinate ale cincisprezece țări. Între timp, bugetul ONU pentru menținerea păcii este de 6,8 miliarde de dolari, adică 0,5% din cheltuielile militare mondiale, care sunt estimate la 1.339 de miliarde de dolari.

43- Vaticanul

Vaticanul deține al doilea cel mai mare tezaur de aur din lume. Tezaurul de aur al Vaticanului este al doilea după cel al Statelor Unite. Bogățiile Vaticanului sunt incalculabile. Nu există sat fără biserică, nu există oraș fără catedrală și aproape nici munte fără pustnicie. Potrivit unui studiu recent, Vaticanul are suficienți bani pentru a pune capăt sărăciei în lume, dar nu doar o dată, ci de două ori. Fără îndoială, una dintre cele mai triste fapte interesante despre lume care pot fi împărtășite.

44- Apa este singura substanță din natură care poate fi găsită sub formă lichidă (apa așa cum o cunoaștem noi), solidă (sub formă de gheață) sau gazoasă (sub formă de vapori).

Schimbările de stare ale apei, care există în cea mai mare parte în stare lichidă, se produc datorită proximității moleculelor sale. Cu cât moleculele sunt mai apropiate una de cealaltă, cu atât apa se află mai mult în stare solidă; cu cât sunt mai îndepărtate, cu atât mai mult se află în stare gazoasă.

45- Corpul uman conține în medie aproximativ 37 de litri de apă.

Aceasta este echivalentă cu 66% din masa corporală a unui adult. Întregul creier este alcătuit în proporție de 75 % din apă, în timp ce oasele conțin 25 %, iar sângele 83 %.

46- Un robinet care picură risipește mai mult de 75 de litri de apă pe zi.

În timpul unui duș de cinci minute, se consumă între 95 și 190 de litri de apă. Fiecare spălare a toaletei consumă între 7,5 și 26,5 litri de apă. Spălatul pe mâini consumă 3 litri, iar spălatul pe dinți 7 litri.

47- Este nevoie de 200 de litri de apă pentru a produce un singur litru de cola.

Și nu numai atât! Pentru un butoi de bere sunt necesari 5.680 de litri de apă, pentru un ou de găină 450 de litri, pentru a produce hrana zilnică a unei familii de patru persoane sunt necesari 25.700 de litri de apă, iar pentru a rafina un baril de țiței sunt necesari 7.000 de litri.

48- O persoană poate supraviețui timp de o lună fără hrană, dar poate rezista până la șapte zile fără apă potabilă.

Cu toate acestea, apa sărată nu poate fi băută, deoarece provoacă deshidratare, deoarece organismul ajunge să elimine mult mai multă apă decât consumă. Pentru o hidratare corectă, o persoană trebuie să consume minimum 2 litri de apă pe zi:
În acest fel, vom consuma peste 75.000 de litri de apă pe parcursul vieții noastre. Pentru că, pe lângă apa pe care o bem, trebuie să ținem cont de faptul că aproape toate alimentele pe care le consumăm furnizează organismului un nivel foarte ridicat de apă.

49- Majoritatea alimentelor pe care le consumăm în fiecare zi furnizează organismului o cantitate mare de apă.

Roșiile conțin 95 % apă, merele 85 %, spanacul 91 % și cartofii 90 %.

50- Se știe că 70.000 de substanțe poluează apa.

Cei mai comuni poluanți ai apei sunt hidrocarburile, deșeurile industriale, pesticidele și alte tipuri de substanțe chimice. Cele mai multe produse petroliere sunt aruncate la gunoi chiar de către industrii. Este alarmant faptul că doar patru litri de benzină pot polua 2,8 milioane de litri de apă. Din acest motiv, animalele de apă dulce dispar de cinci ori mai repede decât cele terestre.

51- Țările americane au cea mai mare pondere a resurselor de apă în raport cu numărul de locuitori.

America de Sud găzduiește doar 6 % din populația lumii. Cu toate acestea, 26 % din resursele de apă ale lumii rămân concentrate în această zonă. Pe de altă parte, în America de Nord și Centrală locuiesc 8% din populația lumii, care deține 15% din resurse. Europa, pe de altă parte, are 13% din populație și 8% din resurse. Pe de altă parte, Asia găzduiește 60% din populația lumii și doar 36% din apa din lume. În cele din urmă, în Africa trăiesc 13% din populația mondială și doar 11% din apa din lume.

52- Peste 1,1 miliarde de oameni din lume nu au acces direct la surse sigure de apă potabilă.

Multe femei și mulți copii merg pe jos 10 kilometri în fiecare zi pentru a aduce apă curată. În caz contrar, pot muri 4.500 de copii. La rândul lor, 3,5 milioane de oameni mor în locurile în care apa este contaminată.

53- Pământul conține aproximativ 525 de milioane de kilometri cubi de apă.

În ultimii două milioane de ani, această cantitate nu s-a schimbat. Cu toate acestea, doar 0,007% din cantitatea totală de apă de pe Pământ este potabilă. Din cauza poluării, această cantitate scade de la an la an.

54- Atunci când o persoană se simte însetată, înseamnă că a pierdut mai mult de 1% din cantitatea totală de apă din corp.

Dar aveți grijă! Chiar dacă ne este foarte sete, nu este sănătos să bem apă prea multă sau prea repede. Acest lucru poate duce la intoxicație, deoarece prea multă apă poate dilua nivelul de sodiu din sânge și poate provoca un dezechilibru în nivelul de apă din creier.

55- Apa este principalul regulator al temperaturii planetei

Prin urmare, este, de asemenea, un regulator al temperaturii corpului nostru. Din acest motiv, este indicat să beți multă apă atunci când aveți febră.

56- Se estimează că oamenii consumă în medie 190 de litri de apă pe lună.

În SUA se consumă 1,3 miliarde de litri pe zi și se estimează că acest consum este de cinci ori mai mare decât cel al europenilor.

57- Orele de dormit

Dacă dormiți cele opt ore pe zi recomandate de medic, când veți împlini 99 de ani, veți fi dormit 33 de ani.

58- Cafeaua și gândacii

Este foarte posibil ca în cafeaua pe care o beți să existe excremente de gândaci și resturi de gândaci. Mulți etnologi care studiază gândacii au tendința de a crea o alergie la gândaci, dar și la cafeaua pe care o bem aproape cu toții. Iar prezența excrementelor în cafea ar fi singura explicație coerentă.

59- “Nimeni nu face baie de două ori în același râu” este singura explicație coerentă.

Celebra frază a filosofului Heraclit este mult mai adevărată decât crezi. De fapt, nu ați fost niciodată în același loc de două ori: planeta noastră, sistemul solar și galaxia se deplasează în spațiu.

60- Există un termen de expirare

Aceeași galaxie, sistemul solar și planeta pe care trăim au o dată de expirare. Peste 4 miliarde de ani galaxia noastră se va ciocni cu galaxia Andromeda.

61- Te cunoști cu adevărat?

V-ați gândit vreodată că, în realitate, nu v-ați văzut niciodată cu adevărat? Doar reflecția ta, fotografii ale tale. De fapt, din fața ta nu se vede decât o mică parte din nas și buze.

62- Realitatea dureroasă

Milioane de copii din Statele Unite sunt expuși la cantități mari de apă cu plumb. Acest lucru le afectează comportamentul, performanța și IQ-ul. Aceasta poate cauza probleme grave de sănătate, iar problema nu este abordată. Alte țări nici măcar nu știu dacă au această problemă.

63- Pericolele inventate de om

În acest moment lipsesc cel puțin 49 de bombe nucleare. Una a fost găsită recent, dar mai este încă mult de lucru pentru a le găsi pe celelalte, despre care se pare că nu există niciun indiciu cu privire la locul unde sau cine le-ar putea avea.

64- Ce s-ar fi întâmplat dacă…

În 1958, în plin Război Rece, o bombă nucleară a căzut în Carolina de Sud, dar nu a reușit să explodeze. Nu a fost un atac rusesc, ci o greșeală a armatei americane însăși. În 1961 s-a întâmplat același lucru, dar de data aceasta au fost lansate două bombe nucleare asupra Carolinei de Nord, care, din fericire, nu au explodat. Cu toate acestea, documentele publicate în 2013 au arătat cât de aproape a fost unul dintre ei de a face acest lucru și de a schimba complet cursul istoriei.

65- Lucruri la care nu v-ați gândit niciodată

Într-o zi, părinții tăi te-au luat în brațe pentru ultima oară. De asemenea, într-o zi ai ieșit pentru ultima oară să te joci cu prietenii tăi fără să știi că nu se va mai întâmpla niciodată.

66- Râsul morților?

Dacă te uiți la o comedie cu râsete în conserve, sunt șanse mari să asculți râsete de oameni morți, pentru că înregistrările sunt foarte vechi.

67- Everest și corpurile sale

Pe Muntele Everest există aproximativ 200 de corpuri înghețate. Este mai ușor să le lași acolo decât să riști să le aduci jos, iar unele sunt folosite chiar pentru a anunța alpiniștii unde se află. Cele mai multe dintre aceste cadavre sunt ale unor oameni care au ajuns în vârf, dar au rămas fără oxigen, energie sau hrană pentru a coborî de pe munte.

68- Dezastre naturale

Există un dezastru natural numit “Erupția de limnic” sau “Fenomenul de explozie a lacurilor”. Se întâmplă atunci când dioxidul de carbon izbucnește din adâncurile unui lac, sufocând flora, fauna și populația umană. Acest lucru s-a mai întâmplat de două ori înainte, ucigând aproximativ 1700 de persoane. Ceea ce este cu adevărat înspăimântător este faptul că lacul Kivu din Africa, deja infamat ca loc unde au fost aruncate rămășițele multor persoane din genocidul din Rwanda, este o zonă de risc în care trăiesc aproximativ două milioane de oameni.

69- Cel mai rece loc

Cel mai friguros loc este Antarctica – iarna, temperaturile pot coborî până la -73°C! O altă curiozitate? Are 70% din apa dulce a Pământului și aproape 90% din gheața sa.

70- Cristale gigantice

Pietrele prețioase și cristalele sunt foarte valoroase datorită rarității și dificultății de achiziționare. În Mexic, pilonii de gips din Cueva de los Cristales, îngropați la aproximativ 300 de metri adâncime, se numără printre cele mai mari cristale naturale cunoscute. Unii dintre piloni pot avea o înălțime de peste 9 metri.

71- Un râu clocotitor

Este ascuns în adâncul Amazonului peruvian și, deși apa nu este la temperatura exactă de fierbere, se află la câteva grade de fierbere, generând aburi în junglă.

72- O planetă uriașă

Planeta Pământ este a cincea cea mai mare planetă din sistemul solar, ceea ce înseamnă că este foarte mare. Pământul este depășit în mărime doar de Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

73- Există un loc în care pietrele merg”.

Acesta este un lac uscat și arid, cunoscut sub numele de “Valea Morții”. Valea se înalță deasupra unei bălți de apă de 7 cm adâncime. În nopțile de iarnă, iazul se umple de apă și apare un strat moale de gheață. În zilele însorite, gheața începe să se topească și să se spargă în panouri plutitoare mari, pe care vânturile ușoare le deplasează, împingând rocile și lăsând urme în noroiul moale de sub suprafață. Acesta este motivul pentru care rocile par să “meargă”.

74- Polii magnetici sunt inversați

Deși se inversează la fiecare o mie de ani, în ultimii 20 de milioane de ani, acest lucru s-a întâmplat la fiecare 100.000 de ani sau cam așa ceva. Acest lucru înseamnă că, dacă am călători cu o busolă în urmă cu 800.000 de ani, aceasta ar indica nordul Antarcticii.

75- Cel mai adânc punct

Groapa Marianelor este cel mai adânc loc din scoarța terestră, situat în vestul Oceanului Pacific. Are o lungime medie de aproximativ 2.550 km și o lățime medie de 69 km, iar adâncimea maximă cunoscută este de 10.994 de metri.

76- Cel mai mare organism din lume

Cel mai mare organism viu din lume este o ciupercă, Armillaria ostayae, găsită în Pădurea Națională Malheur din Oregon, SUA. Acest organism, cunoscut sub numele de “ciuperca de miere”, a pornit de la un singur spor minuscul și acum s-a răspândit pe 880 de hectare, adică pe aproximativ 1665 de terenuri de fotbal. Monstrul din Oregon, așa cum este numit uneori, și-a răspândit filamentele rizomorfe prin pădure timp de aproximativ 2.400 de ani, ucigând sute de copaci.

77- Aloe

Frunzele de aloe vera conțin spini pe margini pentru a tolera uscăciunea și pentru a stoca apa de care au nevoie pentru a trăi. Această plantă poate rezista perioade lungi de timp fără apă, în special iarna. Cu toate acestea, atunci când frunzele sunt subțiri și încrețite înseamnă că sunt deshidratate și este recomandabil să nu se ajungă în acest punct.

78- Cactușii și capacitatea lor de a stoca apă

Deoarece habitatul lor este deșertul, au o capacitate mare de a stoca apă în interior. Acest lucru se datorează faptului că au o cuticulă foarte groasă acoperită cu ceară. Frunzele lor au spini pentru a preveni pierderea apei prin transpirație și pentru a condensa umiditatea atmosferică din rouă, ceață și ploaie, deoarece acționează ca vârfuri de picurare.

79- Bolivia

Pe lângă faptul că este cea mai planturoasă țară din lume, Bolivia are o abundență de bogății naturale. Aici se află cel mai lung deșert de sare din lume, Salar de Uyuni, cu 10.500 de metri pătrați de sare. În plus, în adâncurile acestei zone se află una dintre cele mai importante rezerve de litiu mineral. Această atracție naturală a devenit o atracție turistică și un bastion hotelier.

80- Costa Rica

Situată în America Centrală, Costa Rica se remarcă din punct de vedere economic prin turism. Ceea ce puțini știu este că fundația Happy Planet Index a desemnat-o cea mai fericită țară din lume în 2015. Are 4.947.490 de locuitori și este una dintre cele 25 de țări și state independente care nu au armată.

81- Statele Unite ale Americii

Știați că, pe lângă faptul că este una dintre cele mai puternice țări din lume, cu o suprafață de 9,83 milioane de km2 și o populație diversă și multiculturală, Statele Unite găzduiesc cea mai mare colonie de lilieci din lume? Acesta este situat în sudul țării, în Austin, Texas.

82- Sudan

Această țară, situată în nord-estul Africii, are granițe comune cu 9 națiuni africane. Este curios de știut că Sudanul ar avea mai multe piramide decât Egiptul, țară renumită pentru că deține cele mai importante monumente arheologice de acest tip din lume. Cunoscute sub numele de piramide nubiene, există mai mult de 250 de piramide, construite de-a lungul Nilului. Potrivit istoricilor, acestea erau destinate să îi servească pe împărații Kushite.

83- Portugalia

Cu un climat mediteranean, Portugalia este una dintre țările cu cea mai mare producție de vin de Porto din Europa. Și, ca fapt curios, este cel mai mare producător de plută din lume. Această țară, care se învecinează cu Atlanticul și cu Spania, produce aproximativ 160.000 de tone de plută, ceea ce corespunde la 54% din producția mondială a acestui obiect.

84- Indonezia

Indonezia este o țară asiatică cu o mare diversitate, având 260 de milioane de locuitori. Aceasta o face a patra cea mai populată țară din lume. Pe lângă faptul că are 3 fusuri orare diferite, este țara cu cel mai mare număr de musulmani în rândul populației.

85- Polul Sud

Timpul a servit drept ghid pentru ființele umane de-a lungul istoriei. Ea se evidențiază ca unul dintre pilonii fundamentali pe care se bazează și se construiește rațiunea umană. Dar ce s-ar întâmpla dacă această referință nu ar mai exista? La Polul Sud, ziua durează mai mult decât în restul emisferei, iar noaptea se lasă pentru luni lungi și veșnice. La Polul Sud, întrebarea “la ce oră ne vom întâlni” este greu de răspuns. Pentru că acesta este spațiul în care fusurile orare se întâlnesc până la dispariție, iar referința dintre zi și noapte nu mai funcționează. Locuitorii decid în ce fus orar vor să își trăiască rutina. De exemplu, bazele de cercetare științifică din țări precum Statele Unite ale Americii stabilesc fusurile orare în funcție de orașele de origine ale persoanelor care locuiesc acolo.

86- Australia

Cunoscută pentru cangurii săi și pentru surfing, Australia este situată între Oceanul Pacific și Oceanul Indian. Dar această țară se remarcă și prin bogăția naturală și exotismul său. Știați că are un lac de un roz vibrant? Nu pare real, e adevărat, dar este. Este vorba despre Lacul Hillier, situat în Arhipelagul Recherche, în largul coastei de vest a Australiei. Se pare că bacteriile care trăiesc pe țărmurile sale și compoziția sa sărată generează acest efect în coloritul său.

87- Unii oameni au nevoie doar de patru ore de somn

Cei mai mulți dintre noi au nevoie de aproximativ opt ore de somn în fiecare noapte pentru a se menține sănătoși și a avea suficientă energie, dar unii pot dormi până la 12 ore și chiar mai mult dacă nimeni nu îi întrerupe. Alte persoane, însă, au nevoie doar de patru, iar acest lucru se datorează unei mutații în gena hDEC2, care reglează durata somnului și a stării de veghe, reducând timpul de odihnă de care avem nevoie în fiecare zi.

88- Dorința unei mame de a-și săruta copilul este un instinct.

Dorința unei mame de a-și îmbrățișa și săruta copilul este mai mult decât o simplă dragoste maternă, este un instinct de supraviețuire. Atunci când o mamă își miroase copilul, se familiarizează cu agenții patogeni de pe pielea sa, iar aceștia sunt detectați de sistemul imunitar al mamei, trimițând semnale către limfocitele B. Ca urmare, anticorpii încep să fie produși în laptele matern pe care îl consumă bebelușul, permițându-i acestuia să se protejeze de diferite boli.

89- Ordinea de naștere afectează greutatea

Se știe că primii copii născuți sunt mai predispuși să ia în greutate decât copiii născuți după ei. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au găsit cauza, dar se presupune că se datorează alimentării cu sânge a placentei.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.