Cercetările dezvăluie sute de mii de particule microscopice de plastic în apa îmbuteliată

452

Cercetări recente au dezvăluit o prezență semnificativă a nanoplasticelor în apa îmbuteliată disponibilă în Statele Unite, ceea ce reprezintă o potențială problemă de sănătate. Nanoplasticele, care au dimensiuni minuscule, de aproximativ 100.000 de ori mai mici decât grosimea unei coli de hârtie, sunt chiar mai mici și potențial mai dăunătoare decât omologii lor mai mari, microplasticele.

Deși impactul exact al plasticului asupra sănătății umane rămâne neclar, există indicii că substanțele chimice utilizate în producția de plastic ar putea perturba echilibrul hormonal și ar putea duce la apariția cancerului. Acest ultim studiu aruncă lumină asupra prezenței omniprezente a plasticului în apa pe care o consumăm.

Microplasticul, cu diametrul cuprins între 1 nanometru și 5 milimetri, a fost studiat pe larg în ultimii ani și a fost găsit în diverse medii din întreaga lume, inclusiv în placentele umane. În ciuda acestui fapt, detectarea particulelor și mai mici, nanoplasticele, a fost o provocare până de curând.

Nanoplasticele, mai mici de 1 nanometru, au stârnit îngrijorare din cauza capacității lor potențiale de a penetra barierele biologice, cum ar fi bariera hematoencefalică. În studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii au estimat că un litru de apă îmbuteliată ar putea conține până la 370.000 de particule nanoplastice.

Studiul a analizat trei mărci de apă îmbuteliată vândute în SUA, relevând o medie de 240.000 de bucăți de plastic per eșantion, 90% dintre acestea fiind nanoplastice. Această constatare depășește cu mult estimările anterioare privind contaminarea cu microplastice în apa îmbuteliată, indicând o prezență substanțială a particulelor de plastic mai mici.

În probe au fost identificate mai multe substanțe chimice din plastic, inclusiv polietilen tereftalat (PET) și polietilenă (PE), utilizate în mod obișnuit la ambalarea sticlelor. De asemenea, au fost detectate și alte materiale precum clorura de polivinil (PVC) și poliamida nylon (PA), probabil introduse în timpul procesării sau filtrării apei.

Ingestia de nanoplastice ridică îngrijorări cu privire la potențialele lor efecte asupra sănătății, deoarece aceste particule pot interacționa cu celulele și pot induce potențial stres oxidativ și inflamații. Deși cercetările privind impactul expunerii la plastic asupra sănătății sunt în curs de desfășurare, există dovezi care sugerează că compușii din plastic, cum ar fi ftalații și BPA, pot perturba echilibrul hormonal și pot prezenta riscuri pentru sănătatea umană.

În ciuda eforturilor de a reduce contaminarea cu plastic, nanoplasticele rămân greu de filtrat din cauza dimensiunilor și a omniprezenței lor în mediul înconjurător. Cu toate acestea, studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege implicațiile pentru sănătate ale expunerii la plastic și pentru a dezvolta strategii de minimizare a ingestiei umane a acestor particule.

În timp ce oamenii de știință continuă să investigheze interacțiunile complexe dintre materialele plastice și sănătatea umană, prezența pe scară largă a particulelor de plastic în produsele de uz zilnic subliniază urgența abordării acestei probleme emergente de mediu și de sănătate publică.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.