FDA aprobă afirmația: iaurtul ar putea ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat

436

FDA a aprobat o mențiune de sănătate calificată care leagă consumul de iaurt de o potențială scădere a riscului de apariție a diabetului de tip 2. Decizia, anunțată la 1 martie 2024, permite o formulare specifică pentru aceste mențiuni, pentru a asigura o informare corectă a consumatorilor. Acum, producătorii pot declara că consumul a cel puțin 2 pahare (3 porții) de iaurt pe săptămână ar putea reduce potențial probabilitatea apariției diabetului de tip 2. Cu toate acestea, este esențial să înțelegeți natura mențiunilor de sănătate calificate și limitările acestora.

Mențiunile de sănătate calificate, spre deosebire de cele bazate pe un acord științific semnificativ (SSA), se bazează pe dovezi științifice, dar nu îndeplinesc standardele riguroase ale SSA. Prin urmare, FDA impune o formulare precisă pentru a preveni inducerea în eroare a consumatorilor. În timp ce această hotărâre oferă speranță, este esențial să recunoaștem că iaurtul nu este un leac atotcuprinzător pentru diabet. Nu toate iaurturile sunt la fel de benefice pentru reglarea glicemiei, deoarece unele conțin niveluri ridicate de zaharuri adăugate.

Drumul până la această decizie a FDA a început în 2018, când Danone North America a solicitat aprobarea pentru a-și comercializa produsele de iaurt ca fiind potențial reducătoare a riscului de diabet de tip 2. Petiția a evidențiat dovezile care leagă consumul de iaurt de o incidență mai mică a diabetului de tip 2, subliniind statutul său de aliment complet, mai degrabă decât doar nutrienții săi individuali.

Cercetările sugerează că probioticele și conținutul de proteine ale iaurtului pot contribui la potențialele sale beneficii în reducerea riscului de diabet. Probioticele s-au dovedit promițătoare în reducerea inflamației asociate cu diabetul de tip 2, în timp ce studiile au demonstrat în mod constant efectele protectoare ale iaurtului împotriva dezvoltării diabetului. Cu toate acestea, nu toate cercetările sunt concludente, iar unele studii indică faptul că este posibil ca anumite iaurturi să nu aibă efecte semnificative asupra nivelului de glucoză din sânge.

Pentru a face alegeri în cunoștință de cauză, optați pentru iaurt neîndulcit cu culturi active vii și luați în considerare opțiunile bogate în proteine, cum ar fi iaurtul grecesc simplu. Dacă preferați varietățile aromate, alegeți-le pe cele fără zaharuri adăugate sau optați pentru alternative fără zahăr. În plus, încorporarea în dieta dumneavoastră a altor alimente prietenoase cu diabetul, cum ar fi fructele de pădure, fasolea, lintea, migdalele și avocado, poate sprijini și mai mult gestionarea glicemiei.

În timp ce iaurtul poate fi un adaos valoros la o dietă prietenoasă cu diabetul, acesta este doar o piesă din puzzle. Urmarea unei diete antiinflamatorii, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În cele din urmă, menținerea unei diete și a unui stil de viață echilibrat rămâne cheia pentru gestionarea și prevenirea diabetului de tip 2.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.