Locuitorii orașelor își pierd treptat capacitatea de a digera plantele.

489

Peisajul în schimbare al microbilor intestinali: Cum influențează dietele moderne digestia

Dietele occidentale, industrializate, sunt criticate pentru lipsa fibrelor, care ar putea modifica modul în care sistemul nostru digestiv tratează materia vegetală dură.

În ciuda faptului că fructele și legumele sunt componente esențiale ale alimentației umane, complexitatea modului în care organismul nostru procesează celuloza, materialul rezistent care se găsește în pereții celulelor vegetale, a început să iasă la iveală abia recent.

Un studiu internațional recent, condus de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel, a descoperit microbi neidentificați până acum care locuiesc în intestinul uman și care sunt capabili să descompună celuloza.

Ani de zile, s-a crezut că oamenii nu pot digera celuloza la fel ca alte mamifere, cum ar fi vacile sau oile. Abia în 2003 oamenii de știință au descoperit bacterii intestinale umane capabile de această performanță.

Pornind de la această descoperire, studiul recent a cercetat genele acestor bacterii pentru a identifica tulpini similare. Prin intermediul unei analize extinse a probelor de fecale de la diverse populații, inclusiv vânători-culegători, comunități rurale și oameni antici, cercetătorii au descoperit o abundență surprinzătoare de microbi care digeră celuloza.

Cu toate acestea, în societățile moderne, industrializate, aceiași microbi erau foarte puțini. Se crede că acest declin al microbilor intestinali asociați cu digestia celulozei este legat de trecerea la un stil de viață occidentalizat.

Cercetătorii speculează că o scădere a fibrelor vegetale în dietele moderne ar putea contribui la scăderea numărului acestor microbi intestinali esențiali. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la rolul lor potențial în problemele de sănătate metabolică în rândul populațiilor urbane.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele exacte aflate în joc, studiul sugerează posibilitatea reintroducerii acestor microbi în intestinul uman prin intermediul suplimentelor alimentare sau al probioticelor specializate.

În plus, dovezile emergente indică faptul că orientările actuale privind consumul de fibre în societățile industrializate pot fi insuficiente pentru menținerea unei sănătăți optime. Studiile inițiale sugerează că suplimentele de celuloză ar putea oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățiri ale compoziției microbiene intestinale și ale funcției imunitare.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, rămân multe necunoscute despre interacțiunile dintre microbii intestinali și sănătatea umană. Cu toate acestea, studiul aruncă lumină asupra importanței acestor bacterii ignorate anterior în sănătatea intestinală istorică.

Analiza evolutivă sugerează că tulpinile de bacterii care digeră celuloza asociate cu omul ar putea proveni de la rumegătoare, posibil prin domesticire. De-a lungul a mii de ani, acești microbi s-au adaptat la mediul intestinal uman, modelând capacitatea noastră de a digera materia vegetală.

Cu toate acestea, stilul de viață modern ar putea amenința supraviețuirea acestor microbi în unele populații, ridicând întrebări cu privire la potențialele implicații ale declinului lor asupra sănătății. Cercetările ulterioare sunt esențiale pentru a desluși relația complexă dintre microbii intestinali, alimentație și sănătatea umană în societatea contemporană.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.