Uleiuri esentiale utile pentru curatarea si igienizarea casei

1,355

Deoarece majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți antiseptice, antimicrobiene și antifungice pot fi utilizate cu succes pentru curățarea și igienizarea casei. În plus acestea degajă un miros plăcut, parfumând întreaga locuință. Dacă aveți copii sau sunteți o persoană alergică, puteți înlocui cu succes detergenții obișnuiți cu produse pe baza de uleiuri esențiale, acestea fiind produse naturale și sigure pentru sănătate.
Este foarte important ca dozele de ulei esențial să fie respectate deoarece sunt foarte concentrate și pot provoca iritații ale pielii.

1. Uleiul esențial de portocală

‌Îndeparteaza urmele de grăsime  deoarece este un foarte bun degresant. Combinat cu bicarbonat de sodiu se pot curăța cu succes aragazul și interiorul frigiderului. Pentru îndepărtarea petelor de pe gresia și faianța din baie și din bucătărie se pun 1-2 picături de ulei esențial de portocală direct pe pată, se lasă să acționeze timp de 2 minute și apoi se șterge cu o lavetă. Amestecat cu apă și pulverizat pe plantele de apartament ține la distanță dăunătorii.

2. Uleiul de mentă

Ține la distanță furnicile și păianjenii. Se amestecă o cană de apă cu 10-15 pic de ulei de mentă și se pun într-un recipient cu pulverizator după care se pulverizează prin colțurile locuinței.
Amestecat cu oțet se poate utiliza pentru curățarea și dezinfectarea suprafetelor din baie și bucătărie.

3. Uleiul esențial de lavandă

Parfumul de lavandă are efecte calmante și relaxante. Dacă pui 2-3 picături de ulei pe pernă te vei bucura de un somn odihnitor. Pe deasupra lenjeria ta va fi protejată de acarieni. Împotriva moliilor și a mirosurilor neplăcute din dulapul cu haine, se pun câteva picaturi pe un săculeț cu plante uscate și se agață în dulap.
Pentru curățarea covorului se adaugă 3 picături de ulei de lavandă în soluția de apă cu oțet. Țesătura va absorbi și va emana mirosul pentru o perioadă lungă de timp.

4. Uleiul esențial de lămâie
Datorită aromei sale plăcute se poate folosi pentru împrospătarea aerului din locuință, dar este și de mare ajutor pentru ingienizarea și degresarea suprafețelor din bucătărie. Se poate folosi la curățarea aragazului și a frigiderului, ‌la spălarea podelelor.
Este ultil în scoaterea petelor. Se pot pune câteva picături în mașina de spălat pentru a scoate petele de pe haine. Câteva picături adăugate în apa folosită pentru curățarea pardoselilor va face ca acestea să capete un aspect mai curat și mai strălucitor.

5. Uleiul de tea tree (arborele de ceai)

Este de mare folos pentru îndepărtarea mucegaiului. Se amestecă o cană de apă cu o linguriță de ulei esențial într-un recipient cu pulverizator și se pulverizează pe suprafețele afectate de mucegai. Se lasă să acționeze apoi se șterge. În amestec cu oțet și bicarbonat de sodiu ajută la curățarea suprafețelor din baie și bucătărie. Câteva picături puse în mașina de spălat ajută la o curățare mai eficientă a lenjeriei.

6. Uleiul esențial de eucalipt

Este foarte eficient împotriva mucegaiului. Se amestecă 100 ml apă cu 10-15 pic de ulei esențial într-un recipient cu pulverizator apoi se pulverizează pe margini, la colțuri sau alte zone cu mucegai. Se șterge bine cu un burete apoi se clătește bine cu apă după care se aerisește bine camera. Adaugă câteva picături de ulei esențial în apa în care speli pardoselile, ceea ce va oferi prospețime întregii locuințe.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.