Plantele emit semnale audibile, dezvăluind pentru prima dată “țipetele” lor

356

Se pare că imaginația lui Roald Dahl ar fi putut atinge realitatea: atunci când plantele se simt în dificultate, ele emit sunete asemănătoare cu pocnituri sau pocnituri, deși dincolo de raza de acțiune a auzului uman. Această descoperire intrigantă, dezvăluită într-un studiu din 2023, sugerează un mod de comunicare între plante care nu a fost recunoscut până acum.

Biologul evoluționist Lilach Hadany de la Universitatea Tel Aviv din Israel subliniază importanța acestor interacțiuni acustice, evidențiind potențialul plantelor de a transmite informații prin sunete imperceptibile pentru noi, dar detectabile de anumite animale. O astfel de comunicare ar putea juca un rol vital în semnalarea pericolului sau în atragerea de aliați în fața adversității.

Contrar percepției conform căreia plantele sunt organisme pasive, acestea suferă schimbări notabile atunci când sunt stresate, inclusiv eliberarea de arome puternice și modificarea aspectului lor. Aceste reacții servesc drept semnal de pericol pentru plantele vecine, determinându-le să își consolideze apărarea sau să atragă organisme ajutătoare.

Cercetările conduse de Hadany și echipa sa au explorat dacă plantele nu doar detectează, ci și produc sunete. Experimentele lor au implicat înregistrarea plantelor de tomate și de tutun în diferite condiții, cum ar fi deshidratarea sau tăierea tulpinii. Utilizând învățarea automată, ei au discernut modele sonore distincte asociate cu plantele stresate, deshidratarea declanșând o creștere notabilă a clicurilor înainte de apariția unor semne vizibile.

Interesant este faptul că acest fenomen nu se limitează la anumite specii de plante; grâul, porumbul, strugurii, cactușii și henita au prezentat, de asemenea, o producție de sunete în condiții de stres. Cu toate acestea, mecanismul care stă la baza acestui fenomen rămâne neclar, deși ar putea implica procese precum cavitația, asemănătoare cu cea a crăpării articulațiilor umane.

În plus, rămâne de văzut dacă și alți factori de stres, cum ar fi agenții patogeni sau temperaturile extreme, induc emisii sonore similare. Cu toate acestea, descoperirile indică o potențială trăsătură de adaptare la plante și ridică întrebări cu privire la modul în care organismele, inclusiv oamenii, răspund la aceste apeluri de ajutor.

Implicațiile sunt vaste: înțelegerea și răspunsul la semnalele de pericol ale plantelor ar putea revoluționa agricultura și eforturile de conservare a mediului. Cercetările viitoare au ca scop să deslușească complexitatea comunicării plantelor și să exploreze răspunsurile diferitelor organisme la aceste sunete în medii naturale.

În esență, dezvăluirea faptului că plantele emit semnale de primejdie ne pune la încercare înțelegerea capacităților lor senzoriale și subliniază complexitatea interacțiunilor lor cu mediul înconjurător. După cum bine spune Hadany, următoarea frontieră constă în a descoperi cine ar mai putea asculta aceste șoapte intrigante ale lumii botanice.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.