Dezinfectanții de mâini pot avea potențialul de a afecta celulele de susținere esențiale din creier.

343

Un studiu recent, realizat de biologul molecular Erin Cohn și de echipa sa de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio, face lumină asupra pericolelor potențiale pe care le prezintă pentru creierul în curs de dezvoltare substanțele chimice care se găsesc în mod obișnuit în dezinfectanții de uz casnic, adezivi și textile. Cercetarea, care a utilizat culturi de celule umane și modele de șoareci, a identificat două clase de substanțe chimice capabile să dăuneze sau să împiedice dezvoltarea oligodendrocitelor, celule de sprijin esențiale din creier.

Oligodendrocitele joacă un rol vital în izolarea neuronilor, asigurând transmiterea fără probleme a semnalelor cerebrale. Clasele de substanțe chimice identificate includ compuși cuaternari, predominanți în dezinfectanți, dezinfectanți pentru mâini și produse de îngrijire personală, și organofosfați, care se găsesc în mod obișnuit în substanțele ignifuge utilizate în textile și articole de uz casnic.

Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că expunerea la anumiți compuși cuaternari a dus la niveluri detectabile ale acestor substanțe chimice în țesutul cerebral, ceea ce sugerează că acestea pot străpunge bariera hemato-encefalică. Mai mult, expunerea prelungită la un compus cuaternar specific a dus la scăderea numărului de oligodendrocite în creierul șoarecilor în curs de dezvoltare.

Efecte adverse similare au fost observate în organoidele creierului uman, subliniind vulnerabilitatea oligodendrocitelor la aceste substanțe chimice. În ciuda acestor rezultate, experții îndeamnă la prudență, menționând că concentrațiile utilizate în cadrul studiului depășesc nivelurile tipice de expunere umană.

Cu toate acestea, anumite ocupații, cum ar fi femeile de serviciu și îngrijitorii de copii, se pot confrunta cu o expunere sporită la acești compuși. În plus, studiile indică o creștere a expunerii umane la compușii cuaternari în timpul pandemiei COVID-19, din cauza utilizării sporite a dezinfectanților.

Studiul subliniază, de asemenea, preocupările legate de substanțele ignifuge organofosforice, care au fost detectate în diverse țesuturi și fluide umane. Nivelurile ridicate ale unui metabolit al unui retardator de flacără, BDCIPP, au fost asociate cu rezultate adverse în ceea ce privește dezvoltarea neurologică la copii.

În timp ce datele observaționale subliniază riscurile potențiale, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a elucida impactul precis al acestor substanțe chimice asupra sănătății umane. Având în vedere sensibilitatea sistemului nervos central în curs de dezvoltare la insultele de mediu, este esențial să se continue investigațiile, în special în ceea ce privește expunerea copiilor în timpul etapelor critice de dezvoltare.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.