Înafara de bănci: Identificarea celorlalte “balene Bitcoin”

712

Bitcoin se apropie de Recordul Său Istoric, Susținut de Investiții Instituționale

Prețul Bitcoin se apropie de nivelul său record istoric, iar această creștere este în mare parte datorată intervenției unor mari jucători financiari din Statele Unite.

Companii de investiții precum Grayscale, BlackRock și Fidelity au alocat sume semnificative de bani pentru achiziționarea acestei active digitale volatile.

În ultimele săptămâni, aceste instituții puternice au devenit cunoscute sub numele de “balene Bitcoin”, termen utilizat pentru a descrie entitățile care dețin cantități semnificative de Bitcoin.

Bitcoin are un sistem care specifică faptul că vor exista doar 21 de milioane de biți. Dintre aceștia, 19 milioane au fost deja minați, iar mulți dintre ei sunt fie apropiați, fie inaccesibili.

Astfel, apare întrebarea: cine sunt alte organizații sau persoane care sunt considerate balene Bitcoin și ce înseamnă această redistribuire a bogăției pentru moneda digitală, inițial concepută ca un sistem descentralizat de peer-to-peer?

Chiar dacă este dificil să se determine cu exactitate, estimările sugerează că între trei și șase milioane de biți ar putea fi pierduți definitiv. Aceasta se datorează faptului că oamenii uită detaliile portofelului lor digital și că profiturile criminale rămân neîncasate.

În plus, aproximativ 2,3 milioane de biți sunt deținuți de schimburile de criptomonede, fie ca și custode pentru clienți, fie ca și rezerve operaționale.

O balenă Bitcoin este, în general, o persoană care deține peste 10.000 de bitcoin în portofelul său digital. Există aproximativ 80 de astfel de portofele care conțin 10.000 de monede sau mai mult, cu proprietari anonimi. Acest lucru le poate conferi proprietarilor statutul de miliardar în dolari.

Modelul de creare a Bitcoinului impune ca fiecare monedă să fie minată, printr-o rețea de calculatoare din întreaga lume. Aproximativ 7% din monede urmează să fie încă minate, iar ultimul Bitcoin va fi minat în 2140.

Satoshi Nakamoto, creatorul anonim al Bitcoinului, se presupune că deține aproximativ 1,1 milioane de biți, reprezentând aproximativ 5% din oferta totală.

Afluxul de investiții instituționale în Bitcoin a crescut rapid odată cu aprobarea ETF-urilor Bitcoin Spot în Statele Unite. Companii notabile de investiții precum Grayscale, BlackRock și Fidelity au acumulat rapid mii de biți pentru a susține aceste produse financiare.

Grayscale, în special, deține aproximativ 450.000 de biți și este considerată unul dintre cei mai importanți deținători de Bitcoin.

Cu toate acestea, pe măsură ce valoarea Bitcoinului crește, apar îngrijorări cu privire la concentrarea puterii și bogăției în cadrul instituțiilor financiare tradiționale. Acestea dețin colectiv aproximativ 4,5% din toți biții, provocând astfel ideea inițială de descentralizare a Bitcoinului.

În timp ce Bitcoinul continuă să navigheze prin peisajul regulamentelor și să evolueze ca activ financiar, distribuția și concentrarea bogăției în cadrul ecosistemului său rămân aspecte esențiale.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.