Elon Musk anunță că primul pacient cu cip cerebral Neuralink controlează mouse-ul computerului prin gânduri

426

Elon Musk dezvăluie că primul beneficiar uman cu implant Neuralink poate controla mouse-ul computerului folosind doar gândurile

Într-o etapă semnificativă pentru Neuralink, Elon Musk a anunțat că primul om implantat cu un cip de la compania sa de interfață computer-creier și-a revenit cu succes. Acest individ poate acum să manipuleze un mouse de computer numai prin gândurile lor, aruncând lumină asupra progresului Neuralink în timp ce se străduiește să restabilească funcționalitățile pierdute, cum ar fi mișcarea și vederea, urmărind în același timp să îmbunătățească memoria și inteligența.

Musk a dezvăluit această evoluție în timpul unui eveniment X Spaces moderat de jurnalista Katherine Brodsky. El a subliniat recuperarea cu succes a pacientului, care a suferit intervenția chirurgicală revoluționară ajutată de robotul chirurgical Neuralink. Procedura reprezintă un pas crucial înainte pentru companie, care a obținut în septembrie permisiunea de a recruta pacienți pentru testarea capacității dispozitivului de a ajuta persoanele cu paralizie să își recâștige funcțiile pierdute prin controlul computerelor prin gândire.

„Progresul este promițător”, a declarat Musk, subliniind că pacientul nu a experimentat efecte adverse cunoscute de companie. În special, individul poate manevra un mouse de calculator pe un ecran numai prin procese de gândire, marcând o descoperire semnificativă în tehnologia interfeței creier-calculator.

Scopul final al Neuralink este să se extindă dincolo de capacitățile actuale, urmărind să încorporeze funcționalități mai complexe dincolo de controlul de bază al mouse-ului. Musk a menționat aspirația companiei de a permite utilizatorilor să execute mai multe acțiuni prin gândire, cum ar fi ținerea unui buton în timp ce mișcați un mouse, care ar putea debloca diverse comenzi pe un computer.

Cu toate acestea, în timp ce progresele Neuralink sunt demne de remarcat, implementarea pe scară largă a tehnologiei sale pentru a „citi” creierele și a controla computerele rămâne la câțiva ani. Produsele inițiale vor viza restabilirea funcțiilor pierdute pentru persoanele cu paralizie sau deficiențe de vedere. Musk a subliniat anterior planuri pentru funcții precum „Telepatia”, permițând utilizatorilor să controleze dispozitivele prin gândire, împreună cu potențiale soluții pentru a restabili vederea persoanelor cu deficiențe de vedere. Cu toate acestea, aplicațiile mai largi ale tehnologiei pentru îmbunătățirea memoriei și a inteligenței sunt concepute pentru viitor.

Între timp, alte companii de neurotehnologie sunt mai avansate în testarea și implementarea produselor neuronale pentru pacienți, deși cu accent pe tratament mai degrabă decât pe îmbunătățire.

Într-o tangentă similară, CEO-ul Meta Mark Zuckerberg și-a exprimat rezervele cu privire la implanturile cerebrale și tehnologia interfeței neuronale, subliniind abordarea prudentă față de astfel de inovații. În ciuda potențialului, Zuckerberg a subliniat nevoia de maturitate a tehnologiei înainte de adoptarea pe scară largă.

În ceea ce privește proiectele lui Musk, achiziția controversată a Twitter și planurile ambițioase de transformare a platformei într-o „aplicație pentru tot” au atras atenția. Musk își propune să implementeze diverse funcții și servicii pe platformă, inclusiv chat-uri video de grup, servicii financiare, descoperire îmbunătățită de conținut și recomandări bazate pe inteligență artificială, reflectând viziunea sa pentru viitorul rețelelor sociale.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.