Secrete mayașe impresionante dezvăluite în Guatemala

434

Arheologii din Guatemala au descoperit o mulțime de artefacte care fac lumină asupra ultimei fortărețe a civilizației mayașe împotriva invadatorilor spanioli. Printre descoperiri se numără piese de ceramică, morminte umane și gloanțe de la arme de foc spaniole, oferind o privire asupra istoriei tumultoase a regiunii.

Eforturile de excavare au început în iunie anul trecut la avanpostul Tayasal, înființat de mayași în jurul anului 900 î.Hr. în perioada preclasică. Proiectul are ca scop punerea în valoare a sitului pentru turism, permițând vizitatorilor să aprecieze bogatul patrimoniu arheologic mayaș al zonei întinse.

Tayasal, situat în apropierea lacului Peten Itza, a fost în cele din urmă supus de forțele spaniole în 1697, la un secol după ce a început explorarea europeană a teritoriului guatemalez. Jungla densă care înconjoară zona a servit ca o barieră formidabilă, împiedicând accesul european la aceste locuri îndepărtate.

Suarlin Cordova, arheologul principal care supraveghează săpăturile, notează că majoritatea structurilor din Tayasal se află ascunse sub straturi de pământ și vegetație densă într-o zonă de șapte kilometri pătrați. Printre structurile dezgropate se numără o acropolă înaltă de 30 de metri, despre care se crede că a servit drept reședință a elitei conducătoare, alături de o fântână care datează din perioada prehispanică.

Civilizația mayașă a înflorit între anii 250 și 900 d.Hr., cuprinzând sudul Mexicului, Guatemala, Belize, El Salvador și Honduras, lăsând în urmă o moștenire de minuni culturale și arhitecturale care continuă să fascineze atât cercetătorii, cât și vizitatorii.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.