De ce este rău să-ți încarci telefonul peste noapte

1,299

Încărcarea smartphone-ului peste noapte poate deteriora bateria și îi poate scurta durata de viață. Iată tot ce trebuie să știți. Cum mărești încărcarea bateriei smartphone-ului tău? Poate credeți că este benefic să îl încărcați în timp ce dormiți pentru a atinge în mod regulat 100%, dar acest lucru dăunează de fapt bateriei și îi scurtează durata de viață. Iată care este adevărul despre întreținerea bateriilor smartphone-urilor – și de ce nu ar trebui să le încărcați peste noapte.

Cum se determină speranța de viață a bateriei?

Doriți ca tehnica dvs. să fie utilizabilă cât mai mult timp posibil; garanțiile nu sunt valabile dacă vă jucați cu bateria dispozitivului. Obținerea unui randament maxim al bateriei este din ce în ce mai importantă, deoarece majoritatea oamenilor nu se simt confortabil să schimbe bateria implicită.

Bateriile reîncărcabile își pierd încet capacitatea în timp (chiar dacă nu le folosiți). Veți observa o scădere a capacității după primul an de utilizare regulată. Pentru mulți, a rezista o zi întreagă cu o singură încărcare este imposibil după doi ani.

Producătorii specifică speranța de viață a smartphone-urilor prin “cicluri de încărcare a bateriei”. Un ciclu de încărcare este definit ca fiind încărcarea bateriei de la 0 la 100 la sută și apoi descărcarea până la 0 la sută. Numărul de cicluri de încărcare preconizate vă va spune câte cicluri complete poate suporta bateria înainte de a începe să își piardă în mod vizibil capacitatea.

Bateriile litiu-ion (Li-Ion) sunt utilizate în majoritatea bateriilor reîncărcabile. Puteți găsi o formă de baterii Litiu-Ion în smartphone-uri, vaporizatoare, laptopuri, Teslas și chiar în drujbe.

De ce se degradează bateriile reîncărcabile litiu-ion?

Telefoanele inteligente și tabletele utilizează o variantă a bateriei Li-Ion numită Lithium-Ion Polymer (Li-Poly). Această versiune este mai sigură, mai mică și se încarcă mai repede. În rest, pentru Li-Poly se aplică aceleași reguli de durată de viață ca pentru orice baterie Li-Ion.

Bateria se degradează cel mai rapid atunci când o încărcați în mod regulat peste 80 % și o lăsați să scadă sub 20 %. Dispozitivul dumneavoastră funcționează cel mai bine la o încărcare de 50 la sută.

Evitați situațiile extreme pentru a prelungi durata de viață a bateriei. Încărcările și descărcările parțiale care se combină până la 100 % se consideră un singur ciclu complet. Prin încărcări și descărcări parțiale între 20 și 80 la sută, ați putea obține 1.000 de cicluri complete sau mai mult înainte de a înregistra o scădere vizibilă a capacității. Asta înseamnă aproape trei ani de încărcări zilnice.

De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza modului în care funcționează de fapt bateria dumneavoastră. Aceste baterii sunt alcătuite dintr-un strat de oxid de litiu-cobalt și un strat de grafit. Ionii de litiu se deplasează de la grafit la oxidul de litiu-cobalt pentru a elibera energie. Încărcarea bateriei mută acei ioni înapoi în stratul de grafit.

De aceea, oricare dintre cele două extreme dăunează bateriei: compromiteți integritatea celulei, deoarece supraîncărcarea unui strat cu litiu crește rezistența internă.

Cum să ai grijă de bateria smartphone-ului tău

Deci, cum ai grijă de bateria dispozitivului tău? Este posibil să fi căpătat deja unele obiceiuri proaste atunci când vă încărcați telefonul, cum ar fi să îl conectați în timp ce dormiți. Din fericire, nu este nevoie de mult timp și efort pentru a corecta aceste practici.

De ce nu ar trebui să vă încărcați telefonul peste noapte?

Scoateți telefonul din priză când vă culcați și încărcați-l după ce vă treziți. Acest lucru ar putea fi în timpul rutinei de dimineață, în timp ce sunteți la serviciu sau când vă uitați la televizor seara.

S-ar putea să dureze o oră sau două pentru a vă încărca dispozitivul, dar dacă îl lăsați conectat în timp ce dormiți înseamnă că rămâne conectat la încărcător pentru mult mai mult timp.

Nu, bateria telefonului dvs. nu se poate supraîncărca. Producătorii au pus măsuri de protecție pentru a preveni acest lucru. Cu toate acestea, atunci când încărcați până la 100%, se adaugă “încărcare prin picurare”, adică suficientă energie suplimentară pentru a compensa ceea ce dispozitivul dvs. utilizează în mod implicit. Prin încărcarea la 100 % și menținerea acestuia conectat la priză, suprasolicitați bateria, forțând-o să cheltuiască energie atunci când nu este nevoie.

Acest lucru se adaugă la faptul că, dacă îl lăsați conectat peste noapte, veți depăși cu siguranță nivelul de încărcare recomandat de 80 %.

Încărcarea prelungită poate duce, de asemenea, la creșterea temperaturii, ceea ce duce la degradarea naturală a bateriei. De asemenea, poate fi periculoasă în cazuri extreme – mai ales dacă vă țineți telefonul sub pernă.

Nu vă lăsați deloc dispozitivul sub pernă, dacă vă puteți abține. Lipsa fluxului de aer nu înseamnă doar o potențială deteriorare a bateriei, ci și creșterea riscului de incendiu.

Trebuie să evitați să vă expuneți telefonul la orice condiții extreme. Temperaturile sub 0 grade Celsius și peste 70 grade Celsius vă degradează mai repede bateria Li-Ion. Nu faceți plajă cu telefonul încălzindu-se lângă dvs. și nici nu-l lăsați în mașină într-o zi caldă sau rece.

Poți folosi aplicații în timp ce telefonul tău se încarcă?

Nu ar trebui să folosiți dispozitivul pentru activități de intensitate ridicată în timp ce acesta se încarcă. În mod realist, mulți oameni o fac. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru în mod regulat, puteți provoca daune ireparabile.

Acest lucru este comparabil cu overclocking-ul procesorului PC-ului dumneavoastră. Luați în considerare efectul de a avea prea multe aplicații care rulează simultan: se va încălzi și nu va funcționa corespunzător. Acest lucru se va adăuga, de asemenea, la “încărcarea prin picurare”.

Poate fi tentant să te uiți la videoclipuri pe YouTube sau să ajungi la nivelul următor în jocul tău preferat în timp ce este conectat la priză, dar nu merită să afectezi negativ bateria.

Acest lucru depinde, desigur, de cât timp intenționați să vă folosiți smartphone-ul. Unii utilizatori păstrează dispozitivele doar până la reînnoirea contractelor, adesea la fiecare doi-trei ani. Folosirea regulată a aplicațiilor în timp ce se încarcă va încetini vizibil telefonul în al doilea an.

Dacă doriți să vă păstrați telefonul pentru o perioadă lungă de timp, nu utilizați aplicații în timp ce acesta se încarcă.

Cu toate acestea, verificarea mesajelor sau a e-mailurilor ar trebui să fie în regulă. Doar nu faceți nimic care necesită multă energie.

Telefonul tău nu se va mai încărca la 80 la sută?

Companiile rareori vă permit să folosiți întreaga capacitate a bateriilor lor. Ar fi o prostie să epuizați grav ionii de litiu dintr-un strat. Cu toate acestea, afișajul dvs. va indica în continuare 100 % atunci când a atins întreaga capacitate care îi este permisă. Există o metodă infailibilă pentru a nu vă încărca dispozitivul peste procentul recomandat de 80 la sută: să îl supravegheați atent. Nu este ideal, nu-i așa? Cu toate acestea, puteți utiliza un software care să vă ajute să vă schimbați obiceiurile de încărcare. Unele laptopuri au setări BIOS care vă permit să configurați procentul maxim de încărcare a bateriei. De exemplu, Lenovo facilitează acest lucru pentru Windows cu software-ul Lenovo Energy Management. Instalați acesta și selectați Optimizare pentru durata de viață a bateriei, astfel încât bateria laptopului dvs. să se oprească din încărcare la 80%.

Cum să reduceți consumul de baterie pe dispozitivul dvs.

Pe lângă supravegherea temperaturii și a procentului de încărcare a dispozitivului, puteți prelungi și mai mult durata de viață a bateriei prin reducerea frecvenței de încărcare a acesteia. Mai puține încărcări înseamnă mai puține cicluri, ceea ce duce la o durată de viață mai lungă pentru dispozitivul dvs. Reducerea duratei de așteptare a ecranului și reducerea setărilor de luminozitate vor avea cel mai mare impact.

În plus, majoritatea smartphone-urilor și unele laptopuri au o opțiune de economisire a bateriei. Acestea rareori afectează în mod negativ experiența dvs. de utilizare a dispozitivului. Printre acestea se numără Screen Time pe iOS, care vă poate oferi un program de întrerupere a activității și limite de aplicații pentru a încuraja obiceiuri mai bune. Contrar ce se zice, conectarea la Bluetooth și Wi-Fi nu consumă multă energie din baterie. Cu toate acestea, dezactivarea GPS-ului și a datelor mobile poate reduce în mod vizibil consumul pe majoritatea dispozitivelor.

Cum să prelungiți durata de viață a bateriei dvs.

Așadar, cum poți prelungi durata de viață a bateriei smartphone-ului tău? Iată câteva sfaturi simple. Folosiți încărcări parțiale pentru a vă menține bateria între 20 și 80 la sută.
Reduceți perioada de timp în care bateria este menținută la 100 la sută prin faptul că nu vă încărcați telefonul noaptea. Acesta este momentul în care bateria se va degrada cel mai rapid.
Păstrați-vă dispozitivul la temperatura camerei, evitând astfel temperaturile extreme.
Reduceți consumul de baterie al dispozitivului dvs. prin dezactivarea serviciilor inutile. Folosiți economizoare de baterie pentru a obține o utilizare și mai lungă de la fiecare încărcare.
Pe termen scurt, este posibil să nu observați o mare diferență. Dar veți fi fericit când telefonul dvs. va supraviețui încă o zi întreagă cu o singură încărcare după un an.

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.